epa

REZOLUCIJA O JERUZALEMU Hrvatska suzdržana na Općoj skupštini UN-a

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak novinarima da je Hrvatska na Općoj skupštini UN-a bila suzdržana oko rezolucije kojom se SAD poziva da odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu jer smatra da ona ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema ni izgledima za mir i mirovni proces, javlja HRT.

Božinović je rekao kako to ne znači da Hrvatska mijenja svoju poziciju koja ostaje ista. Ta pozicija je, dodao je, dvije države s jednim sveobuhvatnim dogovorom između Izraelaca i Palestinaca koji bi uključio i status Jeruzalema.

Hrvatska je, kaže ministar, na glasovanju bila suzdržana jer smatra da o tome nije trebalo raspravljati u ovoj formi.

“Prihvaćena rezolucija po našem mišljenju ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema ni izgledima za mir i mirovni proces”, rekao je ministar.

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasovale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva da odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u.

Trump je onim državama koje su glasovale za tu neobvezujuću rezoluciju zaprijetio rezanjem financijske pomoći. Prijetnju je pojačala i američka veleposlanica Nikky Haley rekavši da će “zapisati” tko je glasovao protiv Amerikanaca. Veleposlanica Haley nakon glasovanja je na svom Twitteru nabrojila sve države koje nisu bile “za” i zahvalila im što nisu bile “neodgovorne”.

Komentiraj