REZERVNI PLAN Ako Milanović odustane, Komadina kandidat SDP-a na predsjedničkim izborima

Goran Kovacic/PIXSELL

Nacionalov izvor tvrdi da je šef SDP-a Davor Bernardić svoj plan već iznio Komadini, ali da od njega još nije dobio odgovor

Potencijalna kandidatura Zorana Milanovića kao kandidata SDP-a za hrvatskog predsjednika na izborima koji će se održati u prosincu, ozbiljno se prati i na desnici, odnosno u taboru koji priprema ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić spreman je pod određenim uvjetima prihvatiti Milanovićevu kandidaturu, a u slučaju da ne dođe do dogovora Bernardić ima spreman i rezervni plan, po kojem bi kandidat SDP-a na predsjedničkim izborima bio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Ovu informaciju Nacionalu je dao izvor s desnog političkog spektra koji je ujedno dobro upoznat i sa situacijom u SDP-u. Isti izvor tvrdi da je Bernardić ovaj plan već iznio Komadini, ali da od njega još nije dobio odgovor.

Pitanje je je li plasiranje ovakve informacije dokaz da na desnici ne žele vidjeti Milanovića kao protukandidata Kolinde Grabar-Kitarović ili predsjednik SDP-a zaista već ima rezervni plan u slučaju da propadne dogovor s bivšim hrvatskim premijerom. Da ova informacija ima podlogu pokazuje i izjava Zlatka Komadine koji je jedini nedvosmisleno odbio mogućnost Milanovićeve kandidature za šefa države. Primorsko-goranski župan je u ponedjeljak za Večernji list izjavio da Milanović ne može biti kandidat SDP-a jer se distancirao od stranke te se sam diskvalificirao kao potencijalni stranački kandidat.

S druge strane, Milanović dvoji oko potencijalne kandidature kao član SDP-a jer ne želi proći kroz proces predizbora unutar stranke koji je obavezan po statutu stranke ako postoji više o jednog kandidata. Milanović ne želi riskirati da mu članovi SDP-a okrenu leđa i izaberu nekog drugog i od Bernardića traži garanciju da ako prihvati kandidaturu bude i jedini kandidat, čime bi se izbjegao proces predizbora. No za to će se ipak pričekati rezultati izbora za Europski parlament, odnosno rezultat koji će na tim izborima postići Tonino Picula. Ako Picula postigne dobar rezultat i dobije najviše preferencijalnih glasova, unutar SDP-a sve se više govori i o njegovoj potencijalnoj kandidaturi za šefa države. U slučaju da Picula osvoji najviše preferencijalnih glasova i da se nakon toga odluči ući u borbu za SDP-ova kandidata za predsjednika države, Milanović bi najvjerojatnije ušao u trku za Pantovčak kao nestranački kandidat.

Za Bernardića najgori scenarij bi vjerojatno bila kandidatura Zlatka Komadine jer župan Primorsko-goranske županije, za razliku od Picule ili Milanovića, ne bi mogao ozbiljno ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović. No, za Bernardića su u ovom trenutku puno važniji izbori za Europski parlament o kojima mu ovisi pozicija na čelu SDP-a. Izborni debakl značio bi i njegov odlazak s mjesta predsjednika, a samim time i opcija s Komadinom kao kandidatom na predsjedničkim izborima više ne bi bila u igri. Međutim, bliski suradnici predsjednika SDP-a za Nacional su ispričali da su neki događaji u proteklom tjednu Bernardiću podigli razinu optimizma i da on očekuje da bi SDP na izborima za Europski parlament mogao osvojiti i četiri mandata.

Bernardićev optimizam potakli su rezultati izbora za mjesni odbor u Trogiru i Varaždinu, na kojima je ova stranka pobijedila na većini biračkih mjesta. Iako nije riječ o pretjerano važnim izborima, predsjednik SDP-a vjeruje kako oni pokazuju da rejting stranke nije tako loš kao što pokazuju ankete te da rezultati ankete agencije 2x1Komunikacije koje je prošloga tjedna objavio Nacional nisu nerealni, a po kojima će SDP osvojiti četiri mandata. Osim toga, Bernardić vjeruje da bi im u korist mogla ići i puno jača lista SDP-a u odnosu na onu HDZ-ovu te sve veći broj afera te stranke, što bi birači mogli kazniti na izborima 26. svibnja.

Komentiraj