Revolver koji je “okončao život Van Gogha” na dražbi

Revolver kojim je, kako se vjeruje, nizozemski slikar Vincent van Gogh počinio samoubojstvo ponuđen je u srijedu na dražbi.

Očekuje se da će 7-milimetarski revolver Lefaucheux, opisan kao “najpoznatije oružje u povijesti umjetnosti”, doseći cijenu od 60.000 eura.

Nizozemski slikar umro je u srpnju 1890., a stručnjaci vjeruju da se upucao u polju Auvers-sur-Oisea, sela sjeverno od Pariza gdje je proveo posljednje mjesece svog života. Pištolj koji je pronašao seljak u istom polju 1965. ranije je bio izložen u Van Goghovu muzeju u Amsterdamu.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je pištolj oružje kojim se ubio Van Gogh, analize su pokazale da je u zemlji bio oko 75 godina. Nizozemski umjetnik posudio je pištolj od vlasnika gostionice u selu u kojemu je živio te je umro 36 sati kasnije. Metak izvađen iz Van Goghova grudnog koša bio je jednakog kalibra kao meci iz revolvera Lefaucheux.

To nije bio prvi dramatični čin umjetnikova samoozljeđivanja. Dvije godine ranije odrezao si je uho i ponudio ga ženi u bordelu u Arlesu.

Nesreća ili samoubojstvo?

Aukcijska kuća tvrdi da je seljak koji je pištolj pronašao 1965., oružje predao vlasnicima gostionice u selu Auvers-sur-Oiseu, a članovi njegove obitelji sada ga prodaju.

“Ispitivanja provedena na pištolju potvrđuju da je iz njega pucano i ukazuju na to da je ostao u zemlji u razdoblju koje se podudara s 1890. godinom”, dodaju. “Svi tragovi upućuju na vjerodostojnost teorije po kojoj je iz tog oružja počinjeno samoubojstvo.”

Iako se većina povjesničara umjetnosti slaže da se Van Gogh ubio, ta se pretpostavka posljednjih godina preispituje jer neki tvrde da je do fatalnog pucnja došlo slučajno dok su se dvojica dječaka igrala oružjem u polju.

Teorija je ponovno postala aktualna nakon prikazivanja novoga biografskog filma o umjetniku “Na vratima vječnosti” iz 2018. u kojemu glavnu ulogu tumači Willem Dafoe. U filmu je do pucnja došlo za vrijeme borbe dvojice dječaka s Van Goghom.

Komentiraj