Revizori objavili izvješće: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata

Europska komisija previše se oslanja na nekolicinu konzultantskih tvrtki, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću, upozorivši na brojne ‘rupe’ u propisima i na moguće sukobe interesa.

Komisija je između 2017. i 2019. potpisala ugovore s 2.769 konzultanata, ali čak 22 posto ugovorima utanačenog iznosa, od oko 600 milijuna eura, isplaćeno je 10 kompanija na vrhu ljestvice, pokazalo je izvješće ECA, objavljeno u četvrtak.

“Drugim riječima, neki odjeli u Komisiji u velikoj se mjeri oslanjaju na relativno mali broj dobavljača (usluga)”, zaključuju revizori.

Bruxelles je u proteklim godinama sklopio ugovore vrijedne oko milijardu eura godišnje za usluge savjetovanja, istraživanja i analiza, a konzultati su uglavnom uključeni u provedbu politike proširenja i odnosa sa susjedima.

Njihovi poslovi pokrivaju i međunarodna partnerstva, instrumente vanjske politike i mjere zaštite okoliša i klime.

Revizori su upozorili i da ne postoje smjernice koje se zadaće Komisije i u kojoj mjeri mogu prepuštati kompanijama, ni definicija usluga vanjskih konzultanata. Nije utvrđeno ni koje bi poslove ipak trebala odrađivati EK.

Odrađeni se posao ne analizira, što dovodi do pretjerane ovisnosti o nekolicini pružatelja usluga i prijetnje sukoba interesa, naglašavaju revizori.

“Europska komisija trebala bi se pobrinuti da maksimizira vrijednost dobivenu za novac koji isplaćuje”, rekao je glavni autor izvješća Francois-Roger Cazala.

Glavni autor izvješća Roger Cazala poziva izvršnu vlast EU-a da redovno i točno izvješćuje o angažmanu konzultanata i i angažmanu vanjskih konzultanata. “Potrebno je više transparentnosti i odgovornosti u pitanju zadaća koje se mogu povjeriti vanjskim dobavljačima i upravljanja rizicima koncentracije dobavljača, prekomjerne ovisnosti i sukoba interesa”, naglasio je.

Komentiraj