Festival ‘Kratki na brzinu’ još jednom će, najprije u glavnom gradu, a onda u Svetom Ivanu Zelini održati reviju kratkog filma u trajanju od 6. do 11. lipnja.

Osim uživanja u filmovima, festival je zamišljen i kao poligon za mlade filmaše da predstave svoje uratke. Tako je na festival u natjecateljskom dijelu pristiglo gotovo 150 filmova te desetak scenarija u konkurenciji za Croatian Short Pitch.

Kako bi pratili potrebe i razvoj festivala, organizatori su se ove godine odlučili posjetiteljima ponuditi i festivalski kamp, odnosno kamp u Svetom Ivanu Zelini u kojem će moći boraviti tijekom trajanja festivala.

“Bez dvojbe, ovo je najveći, najraskošniji i najzabavniji program pripremljen do sada. Naš je razvoj organski. Kroz četiri godine eksperimentiranja, igranja i zabave trudimo se proizvesti nešto što je naš prepoznatljiv raspored i sistem. To ćemo našoj publici priuštiti i ovaj puta, no sada na do sada neviđenoj razini. Jedva čekamo da pukne 6. lipnja i da se Zelinom i Zagrebom prošeće totalna ludnica kreativnosti i umjetnosti“, izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor festivala.

Od programa festivala 6. lipnja važno je istaknuti Ciklus kratkih dokumentarnih filmova ‘Doxanje’ koje će se održati u Dokukinu KIC, gdje će se predstaviti filmovi koji dolaze s pozornica renomiranih svjetskih dokumentarnih festivala.

Osim ‘Doxanja’, sve će biti i u znaku Švicarske budući da je ovogodišnji partner međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel iz Nyona (Švicarska). Predstavit će se tako četiri kratkometražna dokumentarna filma, a među kojima je i posljednji film prerano preminulog švicarskog filmaša Leonarda Kohlija. Nakon projekcije održat će se razgovor s uvaženim gostima iz Švicarske, ali i Hrvatske.

Nakon tog, u Svetom Ivanu Zelini revijski program počinje 7. lipnja kazališnom predstavom ‘Struktura zaborava’ koja je kao eksperiment na granici proširenog kina nastala u produkciji festivala Sedam dana stvaranja.

Natjecateljski program se otvara 8. lipnja kratkometražnim animiranim filmom redateljice ‘Ježeva kuća’ autorice Eve Cvijanović u kojemu je glas posudio Rade Šerbedžija, a autor glazbe je Darko Rundek.

U glavnom natjecateljskom programu odabrana su 53 kratkometražna filma i pet finalista Croatian Short Pitcha.

U Svetom Ivanu Zelini održat će se i tradicionalni ‘Late Night Film Talks’, kad svi imaju priliku zaviriti iza kamere kroz neformalne razgovore o filmu s poznatim osobama iz filmske branše. Ovogodišnji sugovornici bit će Hrvoje Hribar, redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a te Ognjen Sviličić, redatelj i scenarist.

Kroz retrospektivu studentskih filmova imat ćete priliku zaviriti u genijalni um jednog od najznačajnijih živućih europskih i švedskih redatelja – Roya Anderssona. Program se ostvaruje u suradnji s Roy Andersson Productions, Švedskim Filmskim Institutom i Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica žirija bit će direktorica Innsbruck Film Campusa, Evelin Stark, koja će s umjetnicama Martinom Meštrović i Sarom Renar odlučivati o pobjednicima.

Pokrovitelji revije su Grad Sv. Ivan Zelina, Zagrebačka županija i Veleposlanstvo Švicarske u RH.

Više informacija na https://www.facebook.com/kratkinabrzinu/.

Komentiraj