Reutersova anketa: Biden povećava prednost pred Trumpom u ključnim državama

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden povećava prednost pred predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Wisconsinu i Pennsylvaniji, saveznim američkim državama koje bi mogle biti presudne za pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država 3. studenog, pokazuju u ponedjeljak objavljeni rezultati ankete koju je za Reuters provela agencija Ipsos.

Po anketi, bivši potpredsjednik vodi pred Trumpom za sedam posto u obje države. Tjedan dana ranije Biden je u Wisconsinu vodio za šest posto a u Pennsylvaniji za pet.

Anketa Reuters/Ipsosa provedena je u šest američkih država, Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni. Te će države i njihovi elektorski glasovi biti ključne za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

U svakoj od državi ispitano je od 1000 do 1100 potencijalnih glasača.

U Wisconsinu bi se za Bidena izjasnilo 51 posto birača a Trumpa 44 posto. U toj državi 52 posto ispitanih smatra da bi Biden bolje upravljao u krizi izazvanoj pandemijom covida-19 od Trumpa, za kojeg to smatra samo 38 posto ispitanika. U vođenju gospodarstva, međutim, 47 posto misli da bi Trump bio uspješniji, a 46 posto Biden.

U Pennsylaniji bi za Bidena glasalo 51 posto ispitanih a Trumpa 44 posto. Slično kao i u Wisconsinu, birači smatraju da bi u rješavanju pandemije Biden bio uspješniji od Trumpa, 51 prema 42 posto, a u gospodarstvu Trump, 50 posto prema 45 posto.

Na Floridi bi, po anketi, za Bidena glasalo 49 posto birača a 45 posto za Trumpa, u Arizoni 48 posto za Bidena a 46 posto za Trumpa, Michiganu 51 prema 43 posto za Bidena, dok su u Sjevernoj Karolini su kandidati izjednačeni s po 47 posto potpore.

Margina statističke greške ankete je četiri do pet posto.

Komentiraj