Reuters: UBS finalizira preuzimanje Credit Suissea za više od 2 milijarde dolara

Autor:

Screenshot Wsj.com

UBS (UBSG.S) blizu je finaliziranja ugovora o kupnji konkurentske švicarske banke Credit Suisse (CSGN.S), rekao je danas izvor upoznat s tim pitanjem. Očekuje se konferencija za novinare na kojoj će sve biti objavljeno.

Posao se procjenjuje na više od dvije milijarde dolara, nakon što je UBS povećao ponudu, objavio je ranije Financial Times. Predsjednik Credit Suissea za sada je odbio komentirati slučaj, javlja Reuters.

Švicarska narodna banka pristala je ponuditi liniju likvidnosti od 100 milijardi dolara Credit Suisseu, objavio je FT. UBS će platiti više od 0,5401 USD po dionici u vlastitim dionicama, daleko ispod zaključne cijene Credit Suisse od 1,86 franaka u petak.

Dužnosnici žure spasiti 167 godina staru banku, jednu od najvećih svjetskih upravitelja imovinom, nakon brutalnog tjedna u kojem su propale druga i treća najveća banka u SAD-u u povijesti. Kao jedna od 30 globalnih banaka koje se smatraju sistemski važnima, dogovor za Credit Suisse mogao bi zatalasati globalna financijska tržišta.

Najmanje dvije velike banke u Europi ispituju scenarije mogućeg širenja ove “zaraze” u bankarskom sektoru u regiji i očekuju od Federalnih rezervi i Europske središnje banke da uskoče s jačim signalima podrške, rekla su dva viša rukovoditelja koja su upoznata s pregovorima.

Pregovori koji su održani tijekom vikenda slijede napore u Europi i Sjedinjenim Državama da podrže ovaj sektor nakon kolapsa američkih zajmodavaca Silicon Valley Bank i Signature Bank. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena krenula je u zaštitu depozita potrošača, dok je švicarska središnja banka posudila milijarde Credit Suisseu kako bi stabilizirala svoju bilancu.

Posljedice krize povjerenja u Credit Suisse i neuspjeh dviju američkih banaka mogle bi se odraziti na financijski sustav idućeg tjedna, izjavila su dva direktora danas odvojeno za Reuters.

Osoba koja je upoznata s razgovorima ranije je rekla Reutersu da je UBS tražio 6 milijardi dolara od švicarske vlade kao dio kupnje.

Jamstva bi pokrila troškove zatvaranja dijelova Credit Suissea i potencijalne sudske troškove. Jedan je izvor ranije rekao da će možda biti potrebno ukinuti 10.000 radnih mjesta ako se dvije banke spoje.

Dionice Credit Suissea prošli su tjedan izgubile četvrtinu svoje vrijednosti. Banka je bila prisiljena prikupiti 54 milijarde dolara sredstava središnje banke dok se pokušava oporaviti od skandala koji su potkopali povjerenje investitora i klijenata.

Švicarske vlasti ispituju nametanje gubitaka vlasnicima obveznica Credit Suissea u sklopu spašavanja banke, rekla su u nedjelju dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Međutim, europski regulatori su zabrinuti zbog takvog poteza iz straha da bi mogao pogoditi povjerenje ulagača drugdje u europskom financijskom sektoru, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Američke vlasti surađuju sa svojim švicarskim kolegama kako bi pomogle u postizanju dogovora, izvijestio je Bloomberg, dok je Sky News rekao da je Bank of England dala do znanja međunarodnim kolegama i UBS-u da će podržati predloženo preuzimanje Credit Suisse, koja Britaniju smatra ključnom tržište.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.