FaH

Reuters: Mehaničar EgyptAira osumnjičen za pad ruskog zrakoplova

Mehaničar zrakoplovne tvrtke EgyptAir, čiji se rođak pridružio Islamskoj državi u Siriji, osumnjičen je za postavljanje bombe u ruski putnički zrakplov koji se srušio u Egiptu krajem listopada, izjavili su izvori upoznati s istragom.

Dosad je Egipat javno izjavljivao da nisu pronađeni dokazi da je pad zrakoplova MetroJeta, koji se srušio na Sinajskom poluotoku nakon polijetanja iz Šarm el-Šeika rezultat terorističkog napada. U padu zrakoplova poginulo je svih 224 putnika i članova posade.

Visoki sigurnosni dužnosnik Egypt Aira demantirao je da je netko od djelatnika tvrtke uhićen ili osumnjičen, a dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova također je rekao da nije bilo uhićenja.
Međutim, izvori koji su željeli ostati anonimni radi osjetljivosti istrage koja je u tijeku, rekli su Reutersu da je mehaničar uhićen zajedno s dva policajca u zračnoj luci i nosačem prtljage koji su osumnjičeni da su mu pomogli postaviti bombu u zrakoplov.
“Nakon što je saznala da jedan od njezinih članova ima rođaka koji radi u zračnoj luci (u Šarm el-Šeiku), Islamska država je poslala bombu u ručnoj torbi toj osobi”, kazao je jedan od izvora.
“Rečeno mu je da ne postavlja nikakva pitanja i da stavi bombu u avion.”
Drugi izvor je kazao da su dva policajca osumnjičena da su “zažmirila” na sumnjivu prtljagu na sigurnosnoj provjeri. Međutim, “postoji mogućnost da samo nisu dobro radili svoj posao”.

Komentiraj