Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima

HINA/ Daniel KASAP

Galerija Klovićevi dvori pripremila je veliku retrospektivnu izložbu umjetnice Nevenke Arbanas, što se otvara 4. listopada, te s oko 350 njezinih radova obrađuje cjelokupno stvaralaštvo umjetnice “koja predano i savjesno pridonosi umjetničkim, edukativnim i stručnim spoznajama koje pregledno dokumentiraju činjenicu da njen opus smatramo izuzetnom vrijednošću koju valja dodatno promovirati”.
Izbor se temelji na grafikama velikih formata koje ističu značaj njezina praškog i pariškog ciklusa, a predstavlja i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovane i prepoznate grafičke tehnike.

Uz umjetnice, u autorskom timu izložbe su akademik Tonko Maroević i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos.

Kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos smatra kako retrospektiva te ‘prve dame grafike’ razotkriva njezinu jedinstvenu umjetničku osobnost stvaranu tijekom gotovo pedeset godina, kada je svoje znanje i vještinu dovela do vrhunskih kreacija praćenih inovativnim grafičkim tehnikama.

Jurčec Kos kaže kako su tom izložbom htjeli dati presjek umjetničina rada, ali na način da izdvoje ono što je bitno, s postavom se prati kronologija, ali nije fiksno vezan po godinama ili ciklusima.

“Krenuli smo od ranih radova, izabrali suhe igle gdje se vidi utjecaj profesora Alberta Kinerta, govori se i o rodnom kraju i inspiraciji Dorom Pejačević, a Luko Paljetak napravio je golemu dionicu grafičkih mapa”, napomenula je.

Po njezinim riječima, autorica je prepličući grafiku i slikarstvo, često u velikim formatima kakve rijetko očekujemo i rjeđe predstavljamo na izložbama, oplemenila svoje vrijeme i neumornim pedagoškim radom, kojim je poučila niz mladih umjetnica i umjetnika.

Akademik Luko Paljetak, koji je s Arbanas imao nekoliko zajedničkih grafičkih mapa i knjiga, rekao je kako ih je uvijek zbližavala zajednička radostda i na taj način mogu ostaviti trag. “Temeljni ljudski poriv je ostaviti za sobom trag, a nema prirodnije tehnike na svijetu osim grafike kod koje je taj trag dvostruko vidljiv – upisan je i ostaje.”, dodao je.

Paljetak ističe kako ju je ta polazišna metarfora ono što ju je ubacilo u magični, alkemičarski svijet “u kojemu je posao stvaraoca takvih otisaka u najvećoj mjeri i njemu samome tajna, a u tajni i razotkrivanju je uvijek ljepota.”

“Nevenka Arbanas je sinonim za vrhunsku grafičarku s virtuoznošću u promišljanju grafike”, rekao je ravnatelj Galerije Klovićevih dvora Antonio Picukarić na konferenciji za novinare, dodavši kako se tom izložbom želi upoznati javnost s opusom te umjetnice.

“Grafika danas široj publici predstavlja nešto što se nosi na svadbu i stavlja u zlatni okvir, kupuju se dva, tri autora i par motiva, no mi bismo htjeli uprti prstom u trajne vrijednosti našeg staralaštva, što bi grafika svakako bila s njezinom predvodnicom Nevenkom Arbanas”, ustvrdio je.

Najavio je da Galerija Klovićevi dvori nakon retrospektive Nevenke Arbanas za studeni planira retrospektivu Nikole Reisera u povodu stote godišnjice rođenja, a u prosincu retrospektivu Vladimira Becića, prvu njegovu izložbu u Zagrebu nakon više od trideset godina.

Picukarić je izvijestio i da je Galerija Klovićevi dvori prošle godine imala oko 400 tisuća posjetitelja, što smatra velikim brojem za hrvatske, ali i europske uvjete. “Pri kraju je adaptacija i renoviranje drugog kata Galerije, tako da su Klovićevi dvori danas jedan od najreprezentativnijh galerijskh prostora u Hrvatskoj”, dodao je.

Nevenka Arbanas (Batina, 1950.) se poslije osnovnog školovanja u Našicama, upisala na Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Završava ju 1970. kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala u klasi profesora Alberta Kinerta 1975.

Poslijediplomski studij grafike kod istog profesora pohađala je od 1975. do 1977. godine, te stekla zvanje magistra za područje grafičkih izraza. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Radovi te višestruko nagrađivane umjetnice čuvaju se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu, a važan dio njezinog stvaralaštva je i pedagoški rad, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Njezina retrospektiva u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 18. studenog.

Komentiraj