Dusko Marusic/PIXSELL

Resveratrol, sadržan u crnom grožđu, uravnotežuje hormonalni sustav

Resveratol, polifenol prisutan u crnome vinu, crnome grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormonalnog sustava kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Sindrom se najčešće dijagnosticira kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi se simtpomi mogu javiti vrlo rano, već s prvom mjesečnicom te se nastaviti kod mladih žena.

Učestalost sindroma iznosi 15-20 posto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescentica i iznosi 25 posto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga.

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških spolnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih počinju proizvoditi više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na tijelu i licu, prorjeđivanja kose, debljanja… U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2.

Usporedivši razinu hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentica, liječnici su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromjesečnom razdoblju uzimala resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, a u pacijentica koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 posto.

Na kraju istraživanja znanstvenici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada je posrijedi dijabetes. Tijekom tromjesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osjetljivije na inzulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu “Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Komentiraj