RESTOVIĆ ‘Očekujem da će odluka o suspenziji biti poništena’

HINA/ Tomislav PAVLEK

Nakon nešto više od sat vremena iznošenja argumentacije četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a pred stranačkom Statutarnom komisijom u utorak uvečer, čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović u ime svih izvijestio je da su “iznijeli stav da ničim, nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke”.

“Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka”, istaknuo je zajedničko mišljenje suspendiranih i njihovih podupiratelja.

“Ako su odluke suprotne Statutu, ali i zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, ne mislim da bi ih na bilo koji način trebalo uvažavati. Ne vidim nijedan način na koji bi Statutarna komisija potvrdila odluku o suspenzijama”, ocijenio je Restović.

“Očekujem da će odluke o suspenziji biti poništena jer su ne samo nestatutarne nego je i sadržaj tih odluka duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo”, zaključio je.

Odbio je predviđati što će se dogoditi ako Statutarna komisija ipak potvrdi srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji sa stranačkih dužnosti Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića te oduzimanje članskih prava na isto razdoblje.

Nakon “saslušavanja” suspendiranih, pred Statutarnom komisijom svoj je stav iznosio i predstavnik Glavnog odbora nakon čega se Komisija povlači na odlučivanje.

Svoje pismeno očitovanje Statutarnoj komisiji poslao je i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i u njemu je ponovio razloge zbog kojih su suspenzije izglasane te odbacio kritike suspendiranih o kršenju Statuta i procedure.

Iz SDP-a je najavljeno da bi već večeras mogli objaviti priopćenje o odluci Statutarne komisije.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imaju pravo na sjednicu na kojoj iznose svoju “obranu” i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Za petak je najavljeno okupljanje većine potpisnika pisma 90-orice kojim traže odstupanje Bernardića s čela stranke u općini Kamanje u kojoj bi se na neformalnom druženju trebali razgovarati o eventualnim budućim potezima nezadovoljnika, pogotovo potvrdi li Statutarna komisija odluku Glavnog odbora.

Komentiraj