Restart koalicija predstavila program socijalne politike

Hrvatsko društvo treba postati socijalno pravedno i kohezivno, uz naglasak da je cilj njihovog modela socijalne politike iskorjenjivanje siromaštva, rekao je predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić prilikom današnjeg predstavljanja  programa socijalne politike Restart koalicije.

“Smatramo kako Hrvatska treba postati socijalno pravedno i socijalno kohezivno društvo. Društvo koje će uspješno suzbiti siromaštvo, osigurati jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, osigurati dostojno starenje osobama starije životne dobi te u cjelini osigurati primjenu svih socijalnih prava zapisanih u međunarodnim dokumentima i domaćim propisima”, poručio je Bernardić na konferenciji za medije.

Kazao je kako će Restart koalicija uspostaviti novi model socijalne politike prema konceptu socijalnog investiranja, čiji je cilj potpuno i trajno iskorjenjivanje siromaštva.

“Zaštita i promicanje ljudskih, a osobito socijalnih prava građana, bit će visoko na ljestvici političkih prioriteta nove vlade Restart koalicije”, zaključio je Bernardić.

Vidović: Za dostojan život osoba starije dobi

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović naglasio je kako se koalicija zalaže i za dostojan život osoba starije dobi te najavio uvođene zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće za osiguranike s punim stažem osiguranja.

“Isplatit ćemo dio mirovine preminuloga korisnika bračnome partneru, uvest ćemo majčinski dodatak na mirovine za sve umirovljene majke i ukinut ćemo plaćanje preplate za HRT za sve umirovljene osobe”, rekao je Vidović te dodao kako će ukinuti 3 posto zdravstvenog doprinosa za sve umirovljenike i zabraniti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju.

“Imamo zastarjeli sustav i veliko siromaštvo socijalnih usluga i u tom smislu treba napraviti ozbiljan napredak. Nastojat ćemo povećati izdavanja za socijalnu sferu, bitno zaostajemo za prosjekom Europske unije”, poručio je član Savjeta za socijalnu politiku SDP-a Nino Žganec.

Članica Savjeta za socijalnu politiku SDP-a Marija Alfirev upozorila je da je postojeći sustav politike prema osobama s invaliditetom uzrokuje izrazito niske razine socijalne uključenosti osoba s invaliditetom.

“Već pet godina nisu učinjeni oni reformski potezi koji bi garantirali stabilnost i perspektivu osobama s invaliditetom i onima koji pružaju svoju pomoć i podršku osobama s invaliditetom na bilo koji način”, rekla je Alfirev. Dodala je da je cilj Restart koalicije uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u zajednicu, osiguranje dostupnost i povezanost službi i usluga u lokalnoj zajednici te jačanje udruga koje pružaju socijalne usluge.

Komentiraj