EPA

Republikanci i Donald Trump obećavaju godinu reforma

Američki predsjednik Donald Trump i njegova većina u četvrtak su u Philadelphiji obznanili svoje prioritete u prvoj godini predsjedničkog mandata, među kojima su zdravstvo, trgovina, porezi i useljeništvo, pokušavajući umanjiti svoje razlike.

“Ovaj saziv će biti najaktivniji u zadnjim desetljećima, a možda i u povijesti”, rekao je Trump republikanskim kongresnicima okupljenim u hotelu u tom velikom gradu na istočnoj obali, kamo je stigao zaobišavši tisuće ljudi koji su na ulici prosvjedovali protiv njegova dolaska.

“Ovdje smo jer su desetci milijuna Amerikanaca položili svoju nadu u nas”, rekao je milijarder. “Sada je na nama da dademo rezultate”.

Republikanska stranka koja prvi put od 2006. kontrolira svu vlast u Washingtonu, nakon Trumpove pobjede na izborima u studenom trudi se da istakne njihove dodirne točke i da se zaborave neumjesne izjave novog gazde u Washingtonu.

“Bit će to nekonvencionalan predsjednički mandat”, priznao je Paul Ryan, predsjednik Zastupničkog doma. “Imat ćemo dosad neuobičajene aktivnosti, kao što su poruke na Twitteru, i to je stvar na koju ćemo se morati naviknuti”.

I britanska premijerka Theresa May nazočit će tom skupu u četvrtak u času dok nastoji uspostaviti nove trgovinske veze dviju savezničkih zemalja. U petak će se sastati s Trumpom u Bijeloj kući.

Premda su republikanski čelnici suglasni s predsjednikom u vezi s ciljem zdravstvene reforme, a to je smanjiti cijenu osiguranja, mnoga su pitanja još bez odgovora, napose koga osigurati, kako, po kojoj cijeni, kada.

Republikanski čelnici žele progurati zdravstvenu i poreznu reformu u 2017., opetovao je Ryan, i to prije ljetne stanke.

No nisu na istoj valnoj duljini glede golemog plana ulaganja u infrastrukturu koji je Trump obećao biračima i o kojemu je ponovo progovorio u četvrtak. Republikanci mu se ne protive u cijelosti, ali ne žele zakon koji bi povećao deficit za stotine milijarda dolara.

Uostalom, podjela uloga je jasna. Na Kongresu je da piše zakone, a na novom predsjedniku da ih potpisuje.

“Doista ćemo potpisati sve što upravo pišete”, rekao je Trump nasmiješivši se. “Vi ne gubite vrijeme”, zaključio je.

Komentiraj