U 2016. u svijetu je ubijeno 57 novinara na zadatku, uglavnom u zemljama zahvaćenim ratom, što je manje nego godinu ranije, kada ih je smrtno stradalo 67, ističu Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću.

Sirija je u 2016. bila pravi “pakao” koji je odnio živote 19 novinara, a za njom dolaze Afganistan (10 ubijenih), Meksiko (9), Irak (7) i Jemen (5), navodi ta nevladina organizacija.

Ove godine je ubijeno i devet “novinara – građana” (blogera) i osam suradnika medija.

“Takav osjetan pad tumači se činjenicom da sve veći broj novinara bježi iz zemalja koje postaju preopasne: Sirije, Iraka, Libije, ali i Jemena, Afganistana, Bangladeša i Burundija koji su djelomice postali crne rupe informacije u kojima se kaznena djela ne kažnjavaju”, obrazlaže RSF u izvješću.

Gotovo svi novinari su poginuli u svojoj zemlji, osim četvero, među kojima su Nizozemac i Iranac koji su poginuli od metka u Siriji, dodaje RSF.

No broj zarobljenih i zatvorenih novinara u svijetu porastao je u 2016., što je posljedica stanja u Turskoj gdje je trenutačno u zatvoru više od 100 novinara i medijskih suradnika, upozorava organizacija.

Gotovo tri četvrtine novinara ubijenih ove godine bili su na meti baš zbog toga što su novinari, ističe RSF dodajući da “ovi alarmantni podatci govore o sve većem planiranju nasilja” i o “neuspjehu međunarodnih inicijativa za zaštitu novinara”.

Najmanje 780 novinara ubijeno je u zadnjih deset godina zbog njihove struke, po podatcima nevladine organizacije.

Među 57 ubijenih novinara ove godine pet je žena, među kojima Afganistanke Mariam Ebrahimi, Mehri Azizi i Zainab Mirzaee, koji su u siječnju izgubile život u bombaškom napadu.

Ove godine su u izvješću prvi put pobrojani profesionalni novinari, blogeri i suradnici medija koji su se dosad vodili u trima različitim skupinama.

Komentiraj