Reportaža BBC-a: Kako je Srbija u cijepljenju pobijedila EU

“Za nas cijepljenje nije geopolitičko, nego zdravstveno pitanje”, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić za BBC, koji je objavio reportažu o uspjehu Srbije u cijepljenju njezinih građana.

BBC ističe kako Srbija prednjači u cijepljenju pred cijelom EU, “cijepeći dvostruko brže od Njemačke, Španjolske i Italije, te četiri puta brže od Nizozemske”.

“Bilo cjepivo iz Kine, SAD-a ili EU, ne tiče nas se, sve dok je sigurno i dok ga dobivamo što brže”, kazala je Brnabić BBC-u.

“Takav pragmatizam silno se isplatio”, komentira novinar. “Ostale zemlje zapadnog Balkana bore se da osiguraju cjepivo, uzdajući se u Covax mehanizam EU. Za razliku od njih, čini se da će Srbija do sredine veljače cijepiti najmanje desetinu svojih građana”.

BBC ocjenjuje kako su “srdačni odnosi Beograda s Pekingom i Moskvom nedvojbeno pomogli da Srbija dobije količinu cjepiva na kojoj članice EU mogu samo zavidjeti”.

“Bila bih podjednako sretna da smo dobili milijun doza od Pfizera. Ali, naša vanjska politika isplatila se. Mislim da je bila mudra i moram reći da sam ponosna na ono što smo postigli”, kazala je Brnabić.

“Bar jednom, Srbija može uživati u tome da ostatku kontinenta pokaže kako treba rješavati stvari”, zaključio je novinar BBC-a svoju reportažu.

Komentiraj