Reper Tyga u službi Aleksandra Lukašenka na izborima za predsjednika Bjelorusije

Reper Tyga, koji je prošle godine trebao nastupiti na plaži Zrće u sklopu Fresh Island festivala ali je zbog požara otkazao nastup, trebao bi u subotu, 8. kolovoza, nastupiti u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije. Međutim, kako se u nedjelju u Bjelorusiji održavaju predsjednički izbori, američki Human Rights Foundation zatražio je od njega da otkaže nastup koji financira bjeloruska vlada. Ova organizacija upozorava ga kako bi ovi izbori mogli označiti kraj 26-godišnje vladavine bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka a njegov nastup služi kako bi odvratio sve one koji žele sudjelovati u oporbenim demonstracijama.

U pismu koje su poslali poznatom reperu, Human Rights Foundation navodi kako je koncert organizirao i platio vrh bjeloruske države na čelu s Lukašenkom dodajući kako pod njegovim režimom nema slobode govora kao što nema slobode javnog organiziranja i okupljanja. Ujedno tvrde da je Bjelorusija zemlja brutalnosti u kojoj policija zastrašuje i kontrolira narod a slobodni izbori nisu održani od 1994. godine.

„Ovaj koncertni nastup, predviđen da se održi dan prije bjeloruskih izbora, nije slučajan. To je opravdanje kako bi se otkazale posljednje oporbene demonstracije i spriječilo Bjeloruse da daju podršku slobodi i demokraciji“, napisao je Thor Halvorssen, predsjednik Human Rights foundation, dodajući „Jednostavno rečeno, vaš koncert služit će kao propaganda Lukašenkovom autoritarnom režimu dan prije izbora“. Uz to, Tyga je upozoren kako su dva najpopularnija predsjednička kandidata iz redova oporbe, Viktor Babariko i Sergej Tihanovski, uhapšeni pod lažnim optužbama dok su mnogi drugi oporbenjaci pobjegli iz zemlje nakon što im je vlada zaprijetila.

Inače, Tyga je u Americi dao glasnu podršku pokretu Black Lives Matter te je pozivao ljude da izađu na ulične proteste, kao što ih poziva da izađu na lokalne izbore. Zato Halvorssen kaže kako će njegova podrška Lukašenkovom režimu umanjiti njegov značaj njegovog aktivizma u Americi.

Komentiraj