EPA/MASSIMO PERCOSSI

Renzi kaže da je pogriješio kada je “politizirao referendum”

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi priznao je u nedjelju u Rimu da je “pogriješio politizirajući referendum” o ustavnim promjenama koje su Talijani odbili i da se “prevario”.

“Nismo izgubili, nego smo ‘turbo’ izgubili”, rekao je energični Matteo Renzi (41) na kongresu Demokratske stranke (lijevi centar) koje je predsjednik, što je njegov prvi javni nastup nakon ostavke.

“Pogriješio sam politizirajući referendum: nisam u tome vidio opasnost, prevario sam se”, priznao je bivši predsjednik vlade.

“Izgubili smo među mladima, napose onima od 30. do 40. godine života. Izgubili smo kod kuće i žao mi je zbog toga”, dodao je.

Matteo Renzi je usto ocijenio da je o porazu njegove reforme ‘presudio’ internet.

“Prepustili smo web onima koje svijet u ovom trenutku smatra širiteljima laži”, rekao je, otvoreno smjerajući na Pokret 5 zvijezda koji u anketama po potpori birača prati Demokratsku stranku u stopu i traži prijevremene izbore nakon odbijanja ustavnih promjena na referendumu.

Pokret 5 zvijezda i njegov vođa, bloger Beppe Grillo posebno su aktivni na internetu kojim su se obilno koristili u žestokoj kampanji protiv Renzijeve reforme.

Bivši talijanski premijer je dao ostavku nakon neopozivog odbijanja ustavnih reformi na referendumu održanom 4. prosinca.

Komentiraj