Renzi kaže da bi austrijska ograda na granici mogla “probuditi duhove iz prošlosti”

EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI

Plan Austrije da izgradi ogradu na granici s Italijom kako bi se zaustavio priljev migranata opasan je projekt koji bi mogao probuditi duhove iz europske prošlosti, rekao je u srijedu talijanski premijer Matteo Renzi.

Italija i Austrija su članice schengenskog prostora bez granica ali je slobodno kretanje ljudi ugroženo ponovnim postavljanjem kontrola na nekim graničnim prijelazima, koje su uspostavile neke zemlje koje strahuju od nekontroliranog dolaska velikog broja migranata s Bliskog istoka i iz Afrike.

Austrija je objavila da će podići ogradu kod vrlo prometnog alpskog prijelaza Brenner kako bi “kanalizirala” prelaske ljudi, što je izazvalo oštru reakciju Italije.

“To je opasna operacija. Ako igrate na strah, riskirate jačanje onih koji najbolje znaju kako probuditi duhove i sablasti iz prošlosti”, rekao je Renzi u svom govoru u talijanskom parlamentu. Renzi nije pojasnio na što konkretno pod time misli.

Schengenska zona uspostavljena je kako bi se ojačala europska integracija i prosperitet nakon 20. stoljeća obilježenog nacionalizmom koji je izazvao dva svjetska rata koji su razorili kontinent, piše Reuters. Schengen je ozbiljno ugrožen prošle godine kad se Europa suočila s migrantskom krizom u kojoj je više od milijun ljudi, uglavnom s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike, došlo u europske zemlje u potrazi za boljim životom.

Komentiraj