Renato Petek: “Muljanje s biootpadom pod pokroviteljstvom gradske uprave na štetu građana, prirode i proračuna”

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Joška Klisovića Renato Petek u srijedu je održao konferenciju za medije na kojoj je poručio da nezakonito zbrinjavanje biootpada iz Zagreba zagađuje cijelu Hrvatsku, a Jelenu Pavičić Vukičević to nije briga.

“Umjesto dobre ekološke priče s biootpadom u Zagrebu, imamo silovanje propisa, nezakonito zbrinjavanje otpada izvan Zagreba i financijsku štetu za građane”, kazao je Petek i dodao da u mnogim poslovima s otpadom gdje se vrti velik novac, očito mnogi ulaze u rizik svjesnog kršenja propisa jer su kazne manje od profita.

“Jeleni Pavičić Vukičević i ljudima iz Čistoće i Holdinga nije bitno što se, a to je dokazano u brojnim dostupnim dokumentima, biootpad iz Zagreba nezakonito zbrinjava izvan Zagreba. Mi moramo zbrinuti otpad bez obzira smrdi li u Zagrebu ili izvan njega. Biootpad je, dokazano je, zagadio prostore u okolici Križevaca i Donjeg Miholjca. Holdingu je to očito svejedno, važno im je da ne smrdi na zagrebačkim ulicama”, rekao je.

Petek je dodao da Jelena Pavičić Vukičević, otkako je došla na mjesto vršiteljice dužnosti gradonačelnice, nije poduzela nšta da to promijeni. “Ona ponosno govori na Jakuševcu kako je sve oko otpada super, a vodi se onom: brigo moja, pređi na drugoga”, poručio je Petek.

“O ovom su problemu bili upoznati i kolege iz stranke Možemo!, konkretno Sandra Benčić kao predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, pa se opet ništa nije dogodilo. Zašto svi šute?”, upitao je Petek.

Podsjetio je da je o temi biootpada govorio od samog početka uvođenja mogućnosti odvajanja te vrste otpada u ožujku 2019. godine. Objasnio je da su podjelom smeđih kanti krenuli poslovi Holdinga i Grada sa zajednicom ponuditelja koji su dobili posao zbrinjavanja otpada u bioplinari u Gregurevcu, u okolici Križevaca, koju je tada zastupao Đuro Dečak, a bila je u većinskom ruskom vlasništvu. Zbog pritiska više od 1000 građana koji žive u okolici bioplinare u nju je stigla inspekcije. Bioplinara je izgubila dozvolu za rad zbog više nedostataka i kršenja propisa. Nečistoće zagrebačkog biootpada dosezale su i 40%, a bioplinara nije imala ni dozvolu oporabe otpada R12, ni kapacitete za razdvajanje i zbrinjavanje.

“Potom Zagrebački Holding prošle godine raskida ugovor, raspisuje natječaj i postavlja šire uvjete s postupcima oporabe R1-R12 te posao opet dobiva druga bioplinara istog vlasnika. Kako je to moguće?“ pita se Petek i nastavlja: „u međuperiodu ukazivao sam da je biootpad nezakonito dovožen na otvorenu kompostanu „Zrinjevca“ na Jakuševcu, koje je potom također zbog kršenja propisa bila zatvorena”, nastavio je.

Petek je rekao da je bioplinska elektrana Orehovec bila odabrana kao najbolji ponuditelj i dobila ugovor prema kojem je počela odvoziti zagrebački otpad u Orehovec, iako je bilo jasno da nema uvjete za oporabu ovakve vrste biootpada iz Zagreba. Očekivano, ponovila se situacija iz Gregurovca, jer je smrad opet bio nepodnošljiv, pa je inspekcija 1. prosinca zabranila zbrinjavanje otpada i u Orehovcu u kojem također nemaju potrebnu dozvolu R12. Budući da vlasnici tih bioplinskih postrojenja imaju postrojenja i u Donjem Miholjcu i Viljevu, ističe, odmah su nezakonito počeli odvoziti zagrebački otpad u Slavoniju, što su potvrdile kamere nekoliko televizija.

“Iako je Čistoća bila upoznata sa svim činjenicama, njezino se vodstvo oglušilo na sve prijave i tvrdilo da ih se ne tiče gdje odlazi otpad nakon njegova preuzimanja od strane ugovornih partnera. Holding pristaje potpisati aneks ugovora, uvodeći Donji Miholjac i Viljevo kao podizvođače, iako prema zakonu smiju zbrinuti tek 30%, a prema aneksu ugovora 29% ugovorenih količina otpada”, poručio je i dodao da je prije mjesec dana bivši vlasnik Biokompostane podigao kaznenu prijavu protiv Holdinga, Ane Stojić Deban, Vesne Peko i Jerka Leke te pravnih osoba i njihovih vlasnika za osnovanu sumnju u organiziranje skupine pravnih i fizičkih osoba koje su vršile i vrše radnje koje su omogućile imovinsku korist i prouzročile štetu prirodi i stanovništvu nepoštivanjem Zakona o javnoj nabavi i drugih zakona koji se odnose na gospodarenje otpadom.

“Zagrebački Holding – Podružnica Čistoća krše Zakon o javnoj nabavi te zakone o zbrinjavanju otpada. O svemu je obaviještena Jelena Pavičić Vukičević kada je postala v.d. gradonačelnice. I nije se dogodilo ništa. Samo je ove godine nezakonito isplaćeno 20 milijuna kuna za ilegalno zbrinjavanje biootpada, a Holding nas je svojim postupcima uvalio sve dublje u probleme te ostavio mogućnosti za brojne tužbe”, zaključio je Renato Petek.

Komentiraj