Remarque, veliki pisac i antifašist. Njegova djela nacisti su spaljivali

Njemački pisac i književnik Erich Maria Remarque rođen je kao Erich Paul Remark 22. lipnja 1898. godine. Postao je poznat po nizu djela u kojim opisuje strahote i posljedice rata. Tijekom Prvog svjetskog rata Remarque je sa samo osamnaest godina regrutiran u njemačku vojsku i prebačen je na Zapadni front, u mjesto Hem-Lenglet (sjeverozapad današnje Francuske). U borbi je ranjen šrapnelima u lijevu nogu, desnu ruku i vrat nakon čega je premješten u vojnu bolnicu u Njemačkoj gdje je proveo ostatak rata. Nakon rata nastavio je život kao učitelj.

Godine 1929. godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Nakon toga napisao je još nekoliko romana sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj.

Iskrenost kojom je napisao tu knjigu mu naravno donosi i neprijateljstvo nacista, koji zabranjuju i pale mnoga njegova djela. Samo godinu dana kasnije na osnovu knjige snimljen je i istoimeni Oscarom nagrađeni film. Remarque je bio antimilitarist, antifašist, pisao je djela u kojima prikazuje okrutnost nacista, osuđuje rat, rasizam, neljudske metode.

Komentiraj