Relković: “Tomašević i Klisović najizgledniji su kandidati u drugom krugu izbora za Zagreb”

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković komentirao je na N1 Televiziji kakve su šanse pojedinih kandidata u gradovima na lokalnim izborima.

Nakon što je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika odustao pošto je priveden zbog prijetnji susjedu zbog klima uređaja, dogodio se Andro Vlahušić i njegov napad na gradonačelnika Matu Frankovića.

Vlahušić je pritom javno rekao da “SDP-u želi puno uspjeha” na izborima, što je Relković prokomentirao:

“Moguće da ova situacija u SDP-u u Dubrovniku njemu donosi manevarski prostor.”

“HDZ u Splitu nema rješenje”

U Splitu je Relković konstatirao da ni HDZ ni SDP nisu bili u stanju izvući vidljivog kandidata, “SDP-ov je tko zna koji u ešalonu”, “HDZ nakon Opare nema rješenje”, pa je ostalo pitanje: Ivica Puljak (Centar), Siniša Vuco (HSS) ili Željko Kerum.

“Ja mislim da Vuco jednim dijelom pomaže Kerumu. Pored Vuce, Kerum ipak počinje izgledati za taj dio biračkog tijela, koji se u mnogočemu prije nije disciplinirao, da se sada disciplinira. Vuco će možda Kerumu uzeti 2 ili 3 posto glasova, ali će Kerum zbog toga dobiti više glasova koje inače ne bi”, kazao je Relković.

Za komičan trenutak sa sloganom “Vice-gradonačelnik” Vice Mihanovića Relković je rekao da mu se čini da je Mihanović propustio priliku iskoristiti taj štos, na čemu je mogao profitirati:

“Ne odaje komunikacijske vještine, da je u stanju našaliti se na svoj račun.”

Što se tiče Like, Relković je istaknuo da očito Darko Milinović radi dobar posao:

“Okupio je gradonačelnike koji su bili nezavisni, to jest neki desni centar i to je neki problem HDZ-u, ali HDZ-u neće biti toliki problem, ako ne osvoje mjesto župana jer ga HDZ ionako odranije nije imao”, rekao je.

“HDZ-u iskočila jedna županija iz tračnica”

Stanje u Rijeci nije htio komentirati, objasnivši da je uključen u kampanju Davora Štimca i ne želi ispasti subjektivan.

Samo je konstatirao: “Izbori u Rijeci nikad nisu bili zanimljiviji.”

Za Radimira Čačića u Varaždinskoj županiji i na pitanje hoće li HDZ na njega praznom puškom kako na lokalnoj razini ne bi naljutio partnera s nacionalne razine, Relković je rekao da Čačiću to ni ne treba:

“Čačić izbore dobiva na svoje ime i na svoju snagu.”

Za stanje u Slavoniji, gdje Ivan Penava ide samostalno za gradonačelnika u Vukovaru, a i još jedan donedavni HDZ-ovac Josip Dabro, dosadašnji zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Relković je rekao:

“Takvu je situaciju HDZ imao s Glavašem. Uvijek HDZ-u neka županija iskoči iz tračnica… U ovom dijelu Slavonije HDZ se zaista bori može li se od desnice dovesti do nečega što bi htio Plenković.”

U Zagrebu, konačno, šest doista relevantnih kandidata za gradonačelnika. Za dogradonačelnicu, a sad v.d. gradonačelnice Jelenu Pavičić Vukičević i eventualnu kandidaturu kazao je:

“Mislim da nema šanse. I prije sam govorio da Bandić neće ući u drugi krug, a ankete su to samo potvrđivale. Stranka je dobivala još manje od njega.”

Hakiranje Škare Ožbolt

Govoreći o Vesni Škare Ožbolt i njenim navodima da joj je stranica bila hakirana, odnosno da nema govora da bi kopirala program Mosta, Relković je kazao da ne želi tvrditi što jest, a što nije istina.

Istaknuo je: “Tko bi od toga imao koristi? Njenih 9 ili 10 posto je respektabilno.”

Relković kaže da će biti drugog kruga:

“Još uvijek su dva najizglednija kandidata Tomislav Tomašević i Joško Klisović.”

Za desnicu je konstatirao: “Ulaskom Škore u utrku, desni prostor se dodatno mrvi.”

“Lokalno ne mogu osvojiti nijedan veći grad”

Rekao je da HDZ ima slabijeg kandidata nego što bi ga imao da je znao da Milana Bandića neće biti na ovim izborima, što naravno da nisu mogli znati.

Za Škoru je rekao da bi “to kad ne bi ušao u drugi krug, za njega bio potpuni gubitak”. Dao je i nekoliko primjera za to da se nipošto ne smije procjenjivati nečija snaga na lokalnim izborima utjecajem među biračima na nacionalnoj razini.

“Most i Domovinski pokret u nijednom gradu nemaju kandidata koji bi mogao dobiti”, kazao je za dvije stranke koje su u Saboru sasvim pristojno zastupljene.

“Gdje Možemo! još ima kandidata?”, misleći na kandidate s realnim šansama za osvojiti neki grad osim Zagreba, pitao se za stranku čiji kandidat u Zagrebu vodi i koja u Saboru ima također dobru kvotu i dobro stoji u anketama.

“Centar ima kandidata u Splitu i tamo može i pobijediti, ali ga nema nigdje drugdje”, kazao je Relković za N1.

Komentiraj