Relković se povlači iz utrke za gradonačelnika Zagreba. “Nažalost, okolnosti nisu dopustile da teme prometa i obnove dobiju javni interes”

Ivica Relković, politički analitičar te savjetnik stranke Centar, povukao se iz utrke za gradonačelnika Zagreba te je u četvrtak poslao priopćenje u kojem je iznio svoje razloge.

Podsjetimo, Relković se kandidirao koncem ožujka, prije mjesec dana, kada je istaknuo da se ne zamara rezultatom, već da mu je važno da se u kampanji otvore ključne teme.

Tada je Relković istaknuo da je “zagrebačka gradska uprava golemi neodrživi mastodont”. Čak je  razvukao 20 metara dugačak papir kako bi nabrojao sve šefove u Gradskoj upravi Zagreba.

U četvrtak, međutim, Relković javlja da odustaje od kandidature za prvog čovjeka Zagreba.

Rad u kampanji i analitičko-komentatorski posao

Najava kandidature za zagrebačkog gradonačelnika imala je, kaže, dva smjera.

Prvi je bio pokušaj nametanja tema koje smatra najvažnijima u ovom trenutku za Zagreb, a nisu u javnosti dovoljno ozbiljno prepoznate i naglašene.

“Prva tema je model upravljanja gradom. Model koji će nasljediti novi gradonačelnik je toliko loš da mu treba potpuna zamjena, a ne korektivna promjena. Prikazao sam to na nekoliko konkretnih primjera.

Druga tema je promet kao najvidljiviji dio gradske infrastrukture. Dođe li do ozbiljne obnove – a trebalo bi – grad će postati golemo gradilište, a promet će biti jedan od najvećih izazova, jer ozbiljna obnova podrazumijeva i ozbiljnu rekonstrukciju podzemne infrastrukture. Zamislimo kako će to izgledati u takvim okolnostima, kad su nam prometni kolapsi prisutni na sve strane i bez toga. Tu sam temu obradio u 26 nastavaka, pružajući brojne konkretne primjere i nova, kako privremena tako i trajna rješenja.

Treća je tema obnova. Obnova kao tema na ovim izborima nažalost ne postoji. Na ozbiljnom pristupu obnovi se u ovom trenutku sigurno – gube izbori. Jer građani nisu trenutačno voljni primiti stvarni scenarij koji nas s obnovom čeka. Dio tog scenarija pripremao sam prošlog ljeta kao koordinator alternativnog rješenja obnove u odnosu na model koji je svoje pokriće dobio u Zakonu o obnovi.

Taj alternativni model, izrađen u okrilju Stranke s imenom i prezimenom i stranke Pametno (danas Centar), predstavljen je 1. rujna medijima i hrvatskoj javnosti bez velikog odjeka. Jasno je zaključeno da je obnova modelom “zgrada po zgrada” promašena, nego da treba pristupiti planu blokovske obnove. Osam mjeseci poslije tako zaključuje i struka koju je angažirao Grad Zagreb. Cjeloviti dokument je tada dostavljen medijima, a od danas je na stranicama kandidat.hr link u članku na temu obnove”, kaže Relković u priopćenju.

“Teme nisu upriličene na javnim lokacijama, pa nemaju prostor u medijima”

“Nažalost, okolnosti – prvenstveno vremenske – nisu dopustile da teme prometa i obnove upriličim na javnim lokacijama, kako bi one mogle dobiti i javni interes”, kaže Relković i nastavlja:

“Iz istog razloga bilo je jasno da više neće biti ni prostora u medijima za razvijanje takvog pristupa ključnim temama u službenom dijelu kampanje, pa sam od daljnjeg sudjelovanja i odustao”.

Drugi smjer ulaska čak i u fazu predkampanje ima poveznicu, kako kaže, s njegovim četverogodišnjim javnim djelovanjem pod brendom blog-portala “Besplatna politika”.

“Taj analitičko-komentatorski posao shvaćao sam iznimno ozbiljno, iako je bio besplatan – u što mnogi ne vjeruju – pa sam za raspoloživost javnosti i novinarima odvajao sate i sate pripremnih analiza i praćenja tema koje sam komentirao. No i takav oblik djelovanja ima svoje limite i rok trajanja. Budući da toliku količinu vremena više ne mogu izdvajati, poštujući javnost i novinare, donio sam odluku o prestanku bavljenja javnim djelovanjem kao politički analitičar-komentator”, napisao je Relković te je zahvalio svim novinarima na korektnoj suradnji.

Nastavit će, kaže, djelovati kao savjetnik određenih političkih opcija, a o nekom drukčijem osobnom angažmanu javnost će obavijestiti ako do njega dođe.

“Stranice i sadržaj blog-portala kandidat.hr stavit ću nakon lokalnih izbora na raspolaganje timu koji će pratiti i razvijati teme Grada Zagreba u idućem razdoblju, uključujući i iduće lokalne izbore.

Ako je ovo bila uvertira za tim koji će se na tim sljedećim izborima respektabilno boriti za dovođenje Zagreba do statusa metropole 21. stoljeća, vrlo rado ću dati svoj udio u tom projektu”, napisao je u priopćenju Relković te svim kandidatima poželio korektnu kampanju, a pobjednicima iskren rad za opće dobro i javni interes.

Relković razvukao 20 metara dugačak papir kako bi nabrojao sve šefove u Gradskoj upravi Zagreba

Komentiraj