Rektorski kolegij predložio Miljenka Jurkovića za vd. dekana Filozofskog u Zagrebu

Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu predložio je za v.d. dekana Filozofskog fakulteta Miljenka Jurkovića, profesora na Katedri za povijest umjetnosti, objavio je HRT.

Tako će prihvati li Senat na sutrašnjoj sjednici većinom glasova njegovu kandidaturu to bio novi obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta.Podsjetimo, Miljenko Jurković već je bio dekan Filozofskog u dva mandata, od 2004. do 2009. godine.

Ranije je danas na neslužbenom sastanku 68 članova Fakultetskoga vijeća FFZG-a predložilo Željku Kamenov, redovitu profesoricu s Odsjeka za psihologiju za o.d. dekana. Prijedlog su uputili rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu. O tom prijedlogu izvijestio je član Fakultetskoga vijeća FFZG-a profesor Neven Jovanović uz napomenu da je na sjednici Sveučilišnoga savjeta u petak, 12. veljače, rektor Damir Boras obavijestio Savjet da je prorektor Miljenko Šimpraga podnio “neopozivu ostavku na funkciju o.d. dekana Filozofskog fakulteta” te da je rektor tu ostavku prihvatio.

Zato, istaknuo je Jovanović, Savjet očekuje da rektor u najskorijem roku predloži Senatu Sveučilišta u Zagrebu imenovanje novog o.d. dekana Filozofskoga fakulteta koji će provesti postupak izbora dekana FFZG-a.

Kako je navedeno, budući da pravni akti Sveučilišta u ovome slučaju nisu jasni po pitanju toga predlaže li novog obnašatelja dužnosti rektor ili vijeće Filozofskoga fakulteta, članovi Fakultetskoga vijeća FFZG-a, htjeli su ovim putem u duhu načela partnerstva i uzajamnosti, istaknutih u Statutu Sveučilišta, iznijeti svoj prijedlog.

Istaknuto je kako im se to čini “iznimno važnim upravo zato što prošlo imenovanje o.d. dekana, doneseno protivno volji demokratske većine u vijeću Filozofskoga fakulteta, ne samo da nije dovelo do zadovoljavajućeg rješenja situacije, već je prouzročilo krizu upravljanja, a posljedično i neopozivu ostavku obnašatelja dužnosti”.

Komentiraj