REKTOR BORAS ‘Studenti i profesori nemaju razloga za brigu’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je u ponedjeljak kako studenti i profesori Hrvatskih studija, nakon ukidanja upisnih kvota za studij filozofije na tome zagrebačkom fakultetu, nemaju razloga za brigu o budućnosti, te istaknuo da će svim studentima preddiplomskog i diplomskog studija filozofije na Hrvatskim studijima biti omogućeno da taj studij normalno i završe.

“Nema nikakvog razloga da se bilo tko, a pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, jer oni imaju svijetlu budućnost”, kazao je Boras odgovarajući na pitanja novinara na marginama međunarodne konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” koja se održava u Zagrebu.

Svi studenti sadašnjeg studija filozofije na Hrvatskim studijima moći će normalno završiti studij, diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su preddiplomski počeli moći završiti i sadašnji diplomski studij, napomenuo je rektor.

“Prema tome, studenti koji studiraju filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati”, rekao je.

Razloga za brigu nemaju ni profesori jer, kako je istaknuo, nitko od njih neće ostati bez posla i bit će im omogućeno da se normalno nastave baviti svojim znanostima, ocijenivši ipak kako je “jasno da neke akcije koje neki profesori tamo rade nisu u okviru onih ovlasti koje imaju”.

“Oni, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje, ali to mišljenje mora biti demokratsko”, a nasilne metode ne spadaju u akademsku praksu, upozorio je Boras.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 14. ožujka donio je odluku da se u ak. god. 2017./2018. neće upisivati studente na studij filozofije na Hrvatskim studijima jer bi to bilo utrostručavanje takva studija na Sveučilištu u Zagrebu.

Kao reakcija na tu odluku, studenti su za ponedjeljak 20. ožujka najavili na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održali prvi Studentski sabor, na kojemu su odlučili blokirati nastavu na Hrvatskim studijima.

Komentiraj