Rekordni brojevi novozaraženih diljem Europe, EU naručuje lijekove i cjepiva

Niz europskih zemalja u četvrtak je uz Hrvatsku zabilježio rekordan broj novozaraženih koronavirusom, na dan kad je Europska unija najavila kupnju 500 tisuća doza antivirusnog lijeka remdesivira i novi ugovor o budućem cjepivu za 200 milijuna stanovnika.

Hrvatska je u četvrtak zabilježila najviši broj novozaraženih od početka pandemije, njih čak 542, a rekordi se ruše u nizu europskih zemalja, ali i šire.

Susjedne Slovenija i Bosna i Hercegovina u četvrtak imaju rekordnih 387 i 453 slučajeva. Prethodno je najviši broj novih slučajeva u Sloveniji iznosio 356 novozaraženih, a u BiH 409.

U širem hrvatskom susjedstvu rekord ima i Austrija s brojem slučajeva većim od 1200, Slovačka s 1037 te Češka s 5335 novih slučajeva.

Češka je tako pretekla Španjolsku po broju slučajeva na 100 tisuća stanovnika u 14 dana.

Češka vlada najavila je da će od ponedjeljka na dva tjedna zatvoriti sportske dvorane i kulturne sadržaje. Restorani će se zatvarati u 20 sati a učenici će imati miješanu nastavu, u školi i na daljinu.

Ta srednjoeuropska država ima 374 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna, a Španjolska 303, pokazuju službeni podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od četvrtka.

Slijedi ih Nizozemska s 285, Francuska s 257 te Belgija s 246 slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

Nizozemska je u četvrtak prijavila i rekordnih 5800 novih slučajeva u 24 sata.

Rekordne brojeve novozaraženih u četvrtak bilježe i Poljska s 4280, Rusija s 11.493 i Ukrajina s 5.397 novih slučajeva.

Poljska ima i najveći dnevni broj umrlih, njih 76, i u toj će zemlji, kako je najavio premijer, od subote biti obavezno nošenje maski na svim javnim prostorima.

Varšava ne isključuje uvođenje izvanrednog stanja ako broj novozaraženih nastavi rasti, kao i promjene u režimu rada škola.

Portugal u četvrtak ima prvi puta od travnja više od tisuću zaraženih, a vlasti upozoravaju da se treba pripremiti za ono što dolazi.

U četvrtak je utvrđeno novih 1278 slučajeva zaraze, i 10 smrtnih slučajeva. Ukupno je u Portugalu 82.534 zaraženih od početka epidemije, što je puno manje nego u susjednoj Španjolskoj.

Zadnji puta Portugal je imao više od 1000 zaraženih 10. travnja.

Hrvatska ima 76.2 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, s 1.3. smrtnih slučajeva.

Po toj stopi najgore stoje Rumunjska s 3.4, Španjolska s 3.3 te Malta s 3.2 smrtna slučaja.

Njemačka u četvrtak nije zabilježila rekord, ali imala je više od 4000 novih slučajeva.

Čelnik Instituta Robert Koch je u četvrtak upozorio da bi Njemačka uskoro mogla imati više od 10 tisuća slučajeva dnevno, a ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da je „veoma zabrinut“ i da je pandemija „test karaktera za njemačko društvo“.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da ne želi da se ponovi situacija iz proljeća kada je Njemačka bila u ‘lockdownu’.

Rekordi se ne ruše samo u Europi – najviši broj novozaraženih u četvrtak ima i Iran, njih 4392, s 230 novih smrtnih slučajeva. Iran je s gotovo 28 tisuća umrlih najpogođenija država na Bliskom istoku.

Brazil bilježi manji broj novozaraženih nego u srpnju, no u srijedu je objavio da je prešao broj od pet milijuna zaraženih, a tamošnji zdravstveni stručnjaci upozoravaju na rizik drugog vala koronavirusa zbog prebrzog povratka „normali“. U Brazilu je od covida-19 umrlo gotovo 150 tisuća ljudi.

 

Odgovor Europe

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je na svom Twitter profilu objavila da će Europska unija potpisati sporazum s tvrtkom Johnson & Johnson o kupnji budućeg cjepiva za 200 milijuna ljudi. Komisija je ranije potpisala ugovore s tvrtkama AstraZeneca i Sanofi-GSK.

Čelnik Europske agencije za lijekove (EMA) je pak u četvrtak kazao je kako nije izgledno da će cjepivo za covid-19 biti spremno do kraja godine, prenosi Bloomberg.

„Tehnički, to je naravno moguće. Praktično je to teško – veoma je neizgledno“, rekao je Guido Rasi u razgovoru za američki medij.

Reuters u četvrtak prenosi kako je kompanija Gilead Sciences u četvrtak pristala Europi prodati 500 tisuća doza antivirusnog lijeka remdesivir za 27 zemalja Europske unije, Britaniju, šest balkanskih država te Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Nekoliko europskih zemalja reklo je da nemaju dovoljno tog lijeka čije je globalne zalihe gotovo u potpunosti kupio SAD. Lijek će platiti zemlje koje ga trebaju.

Gilead je rekao da je novi dogovor zamijenio onaj inicijalni po kojem se lijek financirao iz Instrumenta za hitnu potporu Europske komisije, a koji pokriva razdoblje od kolovoza do listopada. Dostava bi trebala početi idućeg ponedjeljka.

Komisija je rekla da se priprema za daljnje procedure nabave opreme potrebne tijekom pandemije – spremnika za cjepiva, spremnika za otpad, injekcija, osobne zaštitne opreme i opreme za anesteziju.

Također je naglasila da je u posljednjoj fazi nabave ključnih lijekova za jedinice intenzivne njege.

Komentiraj