Rekordna turistička godina za Kvarner

Prošla turistička godina bila je rekordna za Kvarner, s 3,1 milijunom turista i 19,1 milijunom noćenja, što je dva posto više turista i jedan posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, podaci su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Tijekom špice sezone noćenja su ostala na razini prethodne godine. U predsezoni ostvareno je jedan posto više noćenja, dok je u posezoni bilo četiri posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše gostiju bilo je iz Njemačke, a slijede Slovenci i Austrijanci.

Iz Turističke zajednice Kvarnera ukazuju i na veliko povećanje prometa s dalekih tržišta. Tako je zadnje tri godine sve više Kineza i Amerikanaca.

Najaviše noćenja ostvaruje se na otoku Krku, zatim crikveničko-vinodolskoj rivijeri, otoku Lošinju, opatijskoj rivijeri i na otoku Rabu, a gosti najviše borave u obiteljskom smještaju, zatim kampovima i u hotelima.

Najveće povećanje broja noćenja je u smještaju visoke kategorije. Hoteli su u prosjeku ostvarili 1 posto više noćenja, dok su hoteli s 4 i 5 zvjezdica imali 6 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Isto tako, obiteljski smještaj je imao 1 posto više noćenja, dok je obiteljskom smještaju s 5 zvjezdica bilo 38 posto više noćenja nego prethodne godine.

U kampovima je u prosjeku bilo 1 posto manje noćenja, ali su kampovi s 5 zvjezdica zabilježili 22 posto više noćenja nego prethodne godine.

Neovisno o kategoriji, objekti s 5 zvjezdica lani su ostvarili 15 posto više noćenja, a u posljednje 3 godine čak 70 više noćenja, naglašavaju iz Turističke zajednice Kvarnera.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila je da glavni cilj ostaje jačanje pred i posezone, jer se rekordi u špici sezone neće uvijek moći ponoviti.

Komentiraj