UN je u ponedjeljak zatražio rekordnu svotu od 22,2 milijardi dolara za financiranje svojih programa humanitarne pomoći sljedeće godine koje će biti potrošene na 92,8 milijuna ranjivih osoba u svijetu.

Potrebe UN-a ne prestaju rasti svake godine, kao ni njegovi apeli za sredstvima koji stalno ruše rekord. Za usporedbu, 1992. godine u svom prvom apelu UN je tražio tek 2,7 milijardi dolara.

“Sve više osoba treba humanitarnu pomoć jer krize traju sve duže”, otkrio je šef humanitarnih operacija UN-a Stephen O’Brien na predstavljanju tog apela za sredstvima.

Osim toga, “s klimatskim promjenama, prirodne katastrofe očito će postati češće, žešće i ozbiljnije”, dodao je on.

Ograničenja nametnuta humanitarnim radnicima u smislu pristupa čine upućivanje pomoći stalno sve složenijim, posebice u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu i Jemenu.

UN procjenjuje da će 2017. više od 128,6 milijuna osoba u 33 zemlje trebati humanitarnu pomoć. No, UN traži 22,2 milijarde dolara isključivo za najranjivije među njima – 92,8 milijuna osoba.

“Nažalost, sa sve većim humanitarnim potrebama, jaz između onog što se mora učiniti da bi se spasilo i zaštitilo više ljudi danas i financiranja humanitaraca sve je veći”.

Komentiraj