Rekordna neto dobit Janafa od 288,1 milijun kuna

Jadranski naftovod (Janaf) prošle je godine ostvario neto dobit od 288,1 milijun kuna, što je 10 posto više u u odnosu na 2019. godinu, te ukupne prihode od 790 milijuna kuna ili 10,6 posto veće, što su najbolji Janafovi poslovni rezultati od osnivanja, izvijestila je ta tvrtka u utorak.

U 2020. godini ostvarena je bruto dobit u iznosu od 351,6 mil. kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9% te neto dobit u iznosu od 288,1 mil. kuna koja je veća za 10% u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 mil. kuna i veći su za 14,3% od ostvarenja prethodne godine.

Iz Janafa navode da rezultati poslovanja potvrđuju izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 66% prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 mil. kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46% svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Dodaju da je tijekom prošle godine Janaf vlastitim sredstvima investirao više od 492 mil. kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

“Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima. Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost Društva. Također, u tijeku je i izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju”, izjavio je predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić.

Komentiraj