Ove se godine očekuje više od 400 prijava iz cijele regije na festival koji se već osmu godinu održava u Republici Srpskoj i na koji se svake godine prijavljuje sve više hrvatskih rock grupa.

[quote_box_center]

  • Očekuje se više od 400 prijava iz cijele regije na Jelen Demofest u Banja Luci
  • Da se ne radio o lokalnom festivalu govori i podatak da je nakon šest godina Demofest postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Europe

[/quote_box_center]
Tijekom osamdesetih godina YURM (Jugoslavenski rock moment) je bio izuzetno cijenjeni festival demo bendova na kojem su nastupile i grupe kao što su Lačni Franz, Električni orgazam, Buldogi, Šarlo akrobata, Patrola, Pekinška patka, Butik, Film, Haustor, Videosex, Mizar… U devedesetima je ta uloga pripala pulskom Art & Music festivalu kroz koji su prodefilirale grupe poput Bambi Molestersa, Goribora, One Piece Puzzlea, Repetitora, Stampeda… Po svemu sudeći, ovo desetljeće tu je ulogu preuzeo Jelen Demofest koji se održava već sedam godina u Banja Luci. Da se ne radio o lokalnom festivalu govori i podatak da je nakon šest godina Demofest postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Europe, zbog čega je uvršten na UNESCO-vu listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Europe. Nije ni čudo jer trodnevni festival Jelen Demofest svake godine okupi između 20 i 30 tisuća posjetitelja, dok se broj prijavljenih bendova iz cijele regije kreće između 300 i 400. Trideset najboljih natječe se za financijske nagrade i trećeplasirani dobiva 2000 eura, drugoplasirani 3000 a pobjednik festivala 5000 eura. Svake godine festival prati stotinjak akreditiranih novinara iz cijele regije, dok su dosadašnji članovi žirija, koji odlučuju od pobjednicima među 30 izdvojenih, osobe s rock scene. Među njima su bili Rambo Amadeus, Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme), Davor Gobac (Psihomodo pop), Sale Veruda (KUD Idijoti), Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Dino Šaran, Petar Janjatović, Branimir Lokner…

Festival se održava na tvrđavi Kastel uz rijeku Vrbas, u srcu Banja Luke. Program ovogodišnjeg Demofesta još nije poznat, ali je nedavno otvoren natječaj za prijave koji traje do 1. travnja, dok će se Jelen Demofest održati od 17. do 19. srpnja.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakSvijet u slici No. #882
Sljedeći članakNastavak uspješne suradnje JELENE ROZGE i talijanskog branda LIU JO
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.