Rekordan broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa u Crnoj Gori

Crnogorske zdravstvene vlasti registrirale su u nedjelju 373 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je 12 osoba preminulo od posljedica covida-19, što su rekordni brojevi na dnevnoj razini od početka epidemije u Crnoj Gori.

U toj je zemlji trenutno aktivno 4125 slučajeva, a od koronavirusa preminulo je ukupno 313 osoba. Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 18.714, što je tri posto crnogorske populacije.

Upravo na današnji rekordni dan po broju oboljelih i preminulih zabilježeno je novo kršenje epidemioloških mjera, tijekom pogreba mitropolita Amfilohija, na kojemu se okupilo nekoliko tisuća vjernika od kojih mnogi nisu nosili zaštitne maske.

Crnogorski epidemiolozi kao uzrok naglog rasta broja oboljelih u rujnu i listopadu označili su političke skupove koje su vlast i oporba organizirali krajem kolovoza uoči parlamentarnih izbora. Tada je, kako je priopćeno, na crnogorskim ulicama bilo više od 100 tisuća ljudi ili četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.

Crna Gora je, tijekom prvog vala epidemije u zabilježila svega 324 inficirane osobe i devet preminulih, pa je već početkom lipnja bila jedina korona-free država u Europi.

Ipak, već sredinom lipnja virus se vratio i epidemiolozi nisu uspjeli kontrolirati njegovo širenje prije svega zbog ljetnje turističke sezone i političke kampanje uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. kolovoza.

Komentiraj