Rekord troška za mirovine: 40,1 milijardu kuna u 2019. godini

Hrvatska će u 2019. godini za isplatu mirovina potrošiti rekordnih 40,1 milijardu kuna, pokazuju podaci Ministarstva financija i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, piše u utorak Jutarnji list. Ovogodišnji iznos je 1.2 milijarde kuna veći nego lani.

Usporedimo li ukupno izdvajanje za mirovine s brojem osiguranika, odnosno zaposlenika koji su u prvih šest mjeseci ove godine plaćali mirovinsko osiguranje, dobivamo podatak da će svaki zaposlenik za održavanje postojećeg mirovinskog sustava ove godine platiti visokih 26.022 kune.

Iako je broj zaposlenika, prema evidenciji HZMO-a, veći nego prošlih godina, izdvajanja po osiguraniku ipak značajno rastu i u odnosu na lani porasla su za petstotinjak kuna.

Iako izdaci za isplatu mirovina rastu iz godine u godinu, njihov se udio u hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) posljednjih godina smanjuje. Razlog je ubrzanje gospodarskog rasta.

Prema podacima HZMO-a, dosad najveći udio mirovinskih rashoda u hrvatskom BDP-u zabilježen je 2015. godine, 11,4 posto, a prošle je godine taj udio iznosio 10,3 posto. Podataka za ovu godinu još nema, no vjerojatno se neće bitnije razlikovati od onih za 2018.

I domaći i strani analitičari već dulje upozoravaju da se naš mirovinski sustav približava točki pucanja. Isplata mirovina, doduše, nije upitna niti bi to trebala postati u bliskoj budućnosti, ali starenje stanovništva i masovno iseljavanje mlađe populacije isplatu će činiti težom.

Komentiraj