‘Rekao sam predsjednici da je pogriješila kada je huligane nazvala orjunašima’

Marko Lukunic/PIXSELL

Dosadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Andro Krstulović Opara na predstojećim izborima bit će na visokom drugom mjestu liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, a nakon toga kandidirat će se za gradonačelnika Splita

Jedno od većih iznenađenja prilikom sastavljanja HDZ-ovih izbornih lista, svakako je uvrštavanje Splićanina Andre Krstulovića Opare (49) na visoko drugo mjesto u desetoj, splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici: dosadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zadužen za društvene djelatnosti, time će napustiti Pantovčak i ponovno se vratiti u aktivnu politiku. Premda je član stranke još od 1989. godine, Krstulović Opara posljednjih desetljeća vidljivo je izbjegavao konkretan angažman i u doba Ive Sanadera, i Jadranke Kosor, i Tomislava Karamarka. U neslužbenim razgovorima s prijateljima povjeravao se da se drži po strani jer unutar HDZ-a nije vladala povoljna klima i nije bilo dopušteno izreći vlastiti stav, pogotovo ako je on u raskoraku sa službenom politikom. U razgovoru za Nacional, pak, on važe riječi i diplomatski tumači da su “političke poruke HDZ-a bile nejasne” te da je “prevelik prostor dan koalicijskim partnerima s desnog spektra”.

UPRAVO NACIONAL je još prije godinu i pol dana prvi objavio da će Andro Krstulović Opara biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita na lokalnim izborima u svibnju iduće godine, što se ovih dana pokazuje točnim: ni on sam više ne skriva ambicije, a ulazak u Sabor s drugog mjesta izborne liste poslužit će mu kao odličan pripremni korak. U prethodnom razdoblju dio HDZ-ovaca negodovao je zbog toga jer je smatrao da zbog slabijeg angažmana Krstulović Opara nije pogodan, no u međuvremenu se dogodio njegov streloviti uspon – najprije za predsjedničinog savjetnika, a potom i u stranačkoj hijerarhiji pod vodstvom Andreja Plenkovića. Zanimljivo, on svojoj profesionalnoj biografiji također vuče značajnu epizodu iz hrvatske diplomacije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, gdje su profesionalno stasali gotovo svi nositelji ili pretendenti na vlast.

Povjesničar umjetnosti Andro Krstulović Opara trebao bi simbolizirati HDZ-ov zaokret prema umjerenoj i uljuđenoj stranci, kao i želju za njenom “reintelektualizacijom”: on je osoba sa snažnim građanskim i stručnim pedigreom, poprilično cijenjen i izvan HDZ-a. Deklarativno konzervativan, ali s druge strane vrlo jasan u stavovima – u doba agresivne vladavine Željka Keruma i njegovih bombastičnih populističkih poteza jedini se u svojoj stranci javno pobunio protiv namjere podizanja spomenika Franji Tuđmanu nasred splitske Rive – jer se nije slagao da prvi hrvatski predsjednik nastavi nisku kraljeva, generala i diktatora po kojima je ona bila nazvana – a kao praktični vjernik žestoko se pobunio i protiv ideje monumentalnog kipa Isusa na Marjanu, označivši ga kao “uvredljivu gestu, podvalu i preciznu ilustraciju Kerumove političke nemoralnosti”.

Ovog vikenda, upravo u trenutku konačnog sastavljanja izbornih lista, Krstulović Opara je za Nacional potvrdio da je od predsjednice Republike zatražio razrješenje sa savjetničkog mjesta i da će ga dobiti s prvim danom kampanje. “Iako bih mogao ostati na toj dužnosti savjetnika i do zastupničke prisege i imati svojevrsni backup, idem u političku borbu bez figa u džepu i zato što što ni predsjednica ni ja ne želimo da se uz njezin rad i Ured vezuju ikakve stranačke politike. Do sada smo se toga držali i tako će biti i ovoga puta. Jednom sam rekao da je posao savjetnika predsjednice Republike jedan od najpoželjnijih poslova i to i dalje mislim, posebno zbog izvrsne suradnje koju sam imao s njom, ali i odličnih kolega u njenome malom, okretnom i mladom savjetničkome timu. Baš me briga što će nekima zvučati patetično, ali uistinu osjećam da moram poduzeti ovaj, kako neki kažu, rizični i iznenađujući potez i ući u fajt za boljitak moga Splita, Dalmacije i za pobjedu Plenkovićeva HDZ-a. Sastavit ćemo čvrstu i jaku vladu bez koje ne možemo ostvariti ravnomjerni gospodarski rast, ne možemo ostvariti konkurentnost na europskom tržištu i ne možemo stvoriti nova radna mjesta”, kazao je Krstulović Opara za Nacional.

  • ‘U SPLITU MI RASTE potpora pa vjerujem da ću na lokalnim izborima postati gradonačelnik Splita u ime HDZ-a, ali sad sam fokusiran na parlamentarne izbore. Jako mi je žao što se HSS pridružio ljevičarima’

“NE BOJIM SE RIZIKA sada jer se nisam bojao ni onda kada je Tuđmanova Hrvatska demokratska zajednica bila optužena kao ‘stranka opasnih namjera’ i ‘rušiteljica najboljih tekovina naroda i narodnosti Jugoslavije’. Ušao sam bez straha u političku borbu i nisam kalkulirao s rizicima, te se kao 22-godišnjak kandidirao i pobijedio, te tako postao najmlađi zastupnik u prvom demokratski izabranome Saboru. Bio sam među ljudima koji su stvarali Hrvatsku bez naknada, plaća, beneficija ili bilo kakvih drugih planova osim s idejom o stvaranju suverene i nezavisne demokratske države. Tako ulazim u izbornu trku i danas, s ništa manjim žarom, kao i prije 27 godina”, nastavio je.

Nakon dvogodišnje epizode u prvom sazivu Sabora, Krstulović Opara punih deset godina proveo je u Ministarstvu vanjskih poslova, od čega pet godina na poziciji konzula u Milanu. Potom se, nakon još jedne kratke epizode u MVP-u, vratio u Split, gdje je šest godina radio u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, da bi 2008. godine bio imenovan na mjesto ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića, institucije koja upravlja muzejima i galerijama u Zagrebu, Splitu i Otavicama pokraj Drniša. Ubrzo je prebacio njeno sjedište u Split, a potom je otvorio za javnost i po općem sudu vodio iznimno uspješno, sve do trenutka kada ga je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala na mjesto savjetnika za društvene djelatnosti. Upitali smo ga da prokomentira promjene koje su u HDZ-u nastupile odlaskom Karamarka i dolaskom Plenkovića, no on brižljivo pazi da ne otvara frontove nego da, u osvit kampanje, “gleda u budućnost”.

“KANDIDIRAN SAM na visokom drugome mjestu odmah iza nositelja, generala Damira Krstičevića, jednog od osloboditelja Dalmacije, što mi pričinja osobitu čast. Već sama činjenica da u HDZ-ovim izbornim jedinicama – prije svega devetoj i desetoj – ima toliko promjena i novih imena, jasno govori o značajnim promjenama u HDZ-u s Plenkovićem na čelu. Novi ljudi, stručni i jasnih političkih profila daju potpuno novo lice stranke. Predsjednik Plenković je u kratko vrijeme zadobio veliko povjerenja članstva i izveo uspješnu tranziciju stranke i usidrio je na desnom centru, s naglašenom demokršćanskom i narodnjačkom komponentom. U prethodnom razdoblju HDZ nije uspio uvjeriti biračko tijelo u promjene, a političke poruke su bile nejasne. Po mome mišljenju, previše je prostora dano tadašnjim koalicijskim partnerima s desnog spektra na štetu HDZ-a i HSS-a, a osobno mi je žao što je ta povijesna narodnjačka stranka otišla ljevičarima”, kazao je. O aferi INA/MOL i otkrićima Nacionala, dodao je, nema ništa više kazati: on ne misli da se u djelovanju bivše HDZ-ove ekipe dogodilo bilo što da bi se promijenili odnosi unutar upravljačke strukture tvrtke, niti utjecalo na hrvatske nacionalne interese. Međutim, rekao je, izvan same upravljačke strukture, dakle u ambijentu oko bivšeg vodstva, slale su se nejasne poruke koje sasvim sigurno nisu pomogle u rješavanju ili pojašnjenju kompleksne situacije, što je u dijelu javnosti stvorilo lošu percepciju.

Andro Krstulović Opara čak ne želi priznati da se Plenkovićevim dolaskom na čelo stranke HDZ odmaknuo od ekstremne desnice, a pogotovo da se radi o fingiranom i taktičkom potezu. “Prvo mi morate objasniti i dokazati kada je to HDZ bio primaknut ekstremnoj desnici da bi se morao od nje odmicati. U HDZ-u nikada, od Tuđmanova vremena do danas, nikada nije bilo mjesta ektremizmu. Dajte, dogovorimo se oko pojmova: kažite mi koja je to politička stranka u Saboru imala jednog, jedinog zastupnika koji je zastupao ekstremističke stavove, lijeve ili desne političke orijentacije? Koja stranka ima zastupnika koji poseže prema teritoriju drugih zemalja, širi rasizam, poziva na oružje protiv manjina, susjeda, poziva na napade na imigrante? U Europi, pa nažalost i u našem susjedstvu, ima takvih parlamentarnih stranaka, ali u našoj zemlji ne”, smatra Krstulović Opara. “HDZ je danas vrlo čvrsto u političkom desnom centru, moderna smo europska konzervativna stranka, demokršćanske i narodnjačke orijentacije, iste one kojoj pripadaju sve naše sestrinske stranke okupljene u Europskoj pučkoj stranci u kojoj su svi naši eurozastupnici. To nije nikakav taktički potez. U ove izbore idemo sami s nekoliko istaknutih pojedinaca iz sličnog političkog prostora. Takvu politiku je pozdravilo naše članstvo i brojni simpatizeri jer žele jasnu, čvrstu i potpuno kompaktnu većinu koja će sastaviti vladu. Vlade širokih predizbornih koalicija, kakva je bila Milanovićeva, nisu funkcionalne, trome su, sklone lošim kompromisima, političkim trgovinama i sporošću u provođenju odlučnih reformskih zahvata. Plenkovićeva buduća vlada ima jasan program koji će biti predstavljen sutra i vidjet ćete tu njegovu odlučnost lišenu bilo kakvih kalkulacija ili, kako ste kazali, taktičkih poteza.”

ZA KRAJ RAZGOVORA zamolili smo Andru Krstulovića Oparu da konačno obznani ambiciju za mjesto gradonačelnika Splita, o čemu se spekulira gotovo dvije godine.

  • ‘U PRETHODNOM RAZDOBLJU HDZ nije uspio uvjeriti biračko tijelo u promjene, a poruke su bile nejasne. Po mome mišljenju, previše je prostora dano tadašnjim koalicijskim partnerima s desnog spektra’

“Upravo je Nacional prije godinu i pol prvi pisao o mom političkom uzletu, kada me predsjednica imenovala za savjetnika, te o poželjnosti moje kandidature za splitskog gradonačelnika. Tada ste napisali da uživam veliku potporu među Splićanima svih političkih orijentacija, ali ne i u lokalnoj organizaciji HDZ-a. Vrijeme je pokazalo da ta potpora među građanima raste, ali i da me članstvo u splitskom HDZ-u podržava i potiče. Budimo odmah potpuno jasni: u velikim hrvatskim gradovima karte su podijeljene, a jedino u Splitu nisu, i u toj utrci imam najbolje adute, znanje, sposobnost. Sada sam usredotočen na pobjedu naše liste u Splitu i Dalmaciji, no, kada dođe vrijeme za isticanje kandidature bit ću potpuno spreman za tu zadaću i pobjedu. Mlada ekipa koja će u idućem razdoblju upravljati drugim najvećim hrvatskim gradom je spremna, a partneri iz drugih stranaka i političkih inicijativa i skupina u tome pomažu. Stvara se pobjednička platforma koju ću već u Saboru početi promicati, kako ne bismo gubili vrijeme u bici za vraćanje Splita na poziciju koja mu pripada i koju je odavno propustio zauzeti.

SPLIT KOJI ŽELIM je grad ugodnog življenja – siguran, miran i prijateljski za sve njegove građane, ponajprije za djecu i studente kojih je na Sveučilištu više od 25 tisuća i koji dolaze iz cijele Hrvatske. Njima želim omogućiti ostanak u Splitu, rad i podizanje njihovih obitelji. Split mora postati svjestan snage mladih školovanih ljudi koje ima i razvoj grada mora biti usmjeren prema kreativnim industrijama i IT sektoru. Tada će se i turizam razviti prema višem stupnju. Nažalost, danas smo usredotočeni na zaradu iz jeftinog turizma koji nas je zatekao. Grad zbog toga ubrzano gubi svoj urbani identitet i prestaje biti ugodan za svoje građane, te postaje destinacija privlačna za mladež iz cijele Europe koja hrli u Split na dobru zabavu i jeftino pivo. Split mora podići razinu svoje turističke ponude i to u smjeru kulturnog, sportskog, zdravstvenog i kongresnog turizma. Bit ćemo spremni i za razvoj obiteljskog turizma ali tek kada riješimo problem parkinga, zbog čijeg nedostatke i moji Getani, Varošani i Manušani bježe iz centra grada. Kvalitetno planiranje i stvaranje Strategije razvoja usuglašene sa svim okolnim gradovima i mjestima je prvi korak. Nema uspjeha u ad hoc upravljanju. Improviziranje prezirem. Do sada sam upravljao malim i srednje veliki sustavima i svoje sam, prethodno utvrđene planove i programe ispunio i postigao željene ciljeve. Isto tako će biti i s upravljenjem mojim gradom”, obećao je Krstulović Opara.

‘Poznat je moj stav o razornom djelovanju Mamića i njegovih u hrvatskom nogometu’

Nedavno ste kritizirani jer ste na svome Facebook profilu podijelili status predsjednice u kojemu ona nakon izgreda na Euru u Francuskoj, napada “orjunaše i mrzitelje Hrvatske”; nikada se niste izjasnili ni o njezinoj povezanosti i prijateljstvu s Mamićem?

Ako se dobro sjećam, upravo vi ste tada napisali da je itekako poznato moje stajalište o Mamiću, HNS-u i borbi navijača za Zakon o sportu i za pravedno, od politike oslobođeno vođenje nogometne organizacije, zar ne?

Da, tako je, ali i dodao sam da nije jasno zašto šutite o tome, odnosno da očito nemate utjecaja po tome pitanju kod predsjednice?

A što biste htjeli, da okrenem svoju staru navijačku spitfajericu na narančastu stranu, zapalim bengalku na Pantovčaku, lupim vratima i tom populističkom gestom dobijem naklonost Torcide na sljedećim izborima? Pa nisu ljudi blesavi da popiju jeftinu priču koju im u svakoj kampanji nude političari – novopečeni navijači s ganc novim šalom kupljenim u fan shopu ispod zapadne tribine, a prije ulaska u svečanu ložu! Ja se za Hajduk i pravednost u nogometu borim otkad znam za sebe: protestirao sam na Rivi prije dvije godine s tada četverogodišnjim sinom na ramenima, u masi od 40 tisuća ljudi. Član sam Našeg Hajduka od početka. Vodim svoje dvije kćeri i sina na “Istok” otkako su bebe bili. Ma neću i ne moram vam se opravdavati: i sami ste rekli da je javnosti poznat moj stav i osuda razornog djelovanja Mamića i njegovih u hrvatskom nogometu.

  • ‘BIVŠE VODSTVO STRANKE oko Ine je slalo nejasne poruke, koje sasvim sigurno nisu pomogle u rješavanju ili pojašnjenju kompleksne situacije, što je u dijelu javnosti stvorilo lošu percepciju’

U Uredu predsjednice o tome se nije ni raspravljalo niti izjašnjavalo, a ni predsjednica nema nikakvih poslova s tim čovjekom da bi se o njima morala izjašnjavati. Nekoliko puta je rekla da nema nikakvih obveza prema nikome, pa tako ni prema njemu. Za Facebook status o tzv. “orjunašima” mislim da je bio pogrešan i to sam joj jasno rekao, a i sama se u jednom intervjuu na neki način distancirala. Vjerujem da je to izišlo u afektu i to, pazite, na neformalnom kanalu komunikacije. I koja je drama od toga učinjena? Zašto? Da bi se “dokazala” njena veza s Mamićem?!

Nikada, jamčim vam, nikada ni od predsjednice ni u samom Uredu nisam čuo ništa kontra ni Hajduka, ni Splita, ni Dalmacije, kao što nisam čuo ni vidio ništa u korist Mamića i njegovih. Pouzdano znam da ona želi provođenje Zakona o sportu i da će na njegovom potpunom provođenju insistirati kod iduće vlade. Sve ostalo nije važno. Moja uloga savjetnika išla je u smjeru osnaživanja tog njenog stajališta: ja sam svoj posao, za koji me plaćate, dobro obavio.

Komentiraj