Novinar, publicist, intelektualni poduzetnik i glazbenik Ante Perković umro je prije godinu dana, 5. ožujka 2017., nakon kratke i teške bolesti u 44. godini života. Ovih dana povodom obljetnice smrti bit će objavljeno reizdanje njegove knjige „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“ koja ga je na neki način obilježila i koju je ostavio u nasljeđe.

Novo izdanje u nakladi knjižare Rockmark izlazi točno pet godina nakon rasprodanog prvog izdanja, a dogovoreno je s Perkovićem još prije njegove smrti pa je urednik Rockmarka Krešimir Blažević u predgovoru knjige napisao da je najmanje što je mogao učiniti je održati obećanje. Novo izdanje „Sedme republike“ sadržava i predgovor Borisa Pavelića, pjesmu posvećenu Perkoviću koju je napisao Dubravko Ivaniš i posvetu Darka Rundeka s kojim je Perković surađivao na knjizi „Rundek, između: Knjiga o pjesmama“.

Tijekom kratkog ali glazbom, kazalištem i spisateljstvom ispunjenog života Perković je ostavio specifičnu kreativnu ostavštinu koja i neupućenima dovoljni govori koliko je toga ostvario, naznačivši koliko je toga tek trebao stvoriti, ali nije dobio priliku. Kao urednik studentskog magazina Puls u prvoj polovici devedesetih okupio je mlade novinare koji danas čine okosnicu hrvatskog novinarstva, istovremeno se posvetivši pisanju.

Napisao je biografiju grupe PipsChips & VideoClips „Dugi vikend u zemlji čudesa“, zbirku glazbenih tekstova i eseja „Slijepi putnik“, knjigu kolumni „365“, osobni turistički vodič po njegovu rodnom Zadru „Volite li Zadar“ te knjige „Rundek, između: Knjiga o pjesmama“ i „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“.

Osnovao je rock grupu Djeca i snimio dva albuma „Djeca“ i „Stvari“ a nakon toga samostalno i kao kantautor „Svi me vole dok me ne upoznaju“ i „Duplo dno: najveći hitovi“. Bio je jedan od producenata male glazbene antologije hrvatskog pjesništva “Ritam & Rif” te dugi niz godina stalni suradnik 3. programa Hrvatskog radija, na kojem je realizirao niz projekata. Posljednjih nekoliko godina života postao je članom kazališne grupe Montažstroj s kojom je radio predstave „Mali čovjek želi preko crte“ i „A gdje je revolucija stoko?“ kao i dio kreativnog autorskog tima koji je realizirao radiofonsku predstavu „Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje).“ Neko vrijeme uređivao je i vodio radijsku emisiju o rock glazbi Hrvatske i regije na 2. programu Hrvatskog radija i bavio se edukacijom novinara na područjima nezavisne kulture i neprofitnih medija.

Novinar Boris Pavelić koji je s Ivicom Đikićem i Davorom Krilom u biblioteci Sa zrnom soli u sklopu izdavačke kuće Novi liber Slavka Goldsteina bio jedan od inicijatora djela „Sedma republika“, u predgovoru reizdanju je napisao:

‘’’Sedma republika’, obogaćena s nekoliko vrijednih priloga, sada se vraća u svoj izvorni, rockerski ambijent, pa ne sumnjamo da će doprijeti i do šire publike. Sada dakle, na prvu obljetnicu odlaska njezina autora, predajemo je čitateljstvu susprežući tugu zbog Antina odlaska, ali i ne krijući ponos jer nam je ipak uspio ostaviti testament svojega odmjerenog duha, duha apartnog i revolucionarnog, otmjenog i avangardnog istovremeno.“

Ni Darko Rundek u svojoj posveti nije krio koliko je bio oduševljen Perkovićevom knjigom „Sedma republika“.

„Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mom razumijevanju nje. Muzikalno pismo. Svirano. Kada je Menart predložio pisanje moje biografije, sjetio sam se Ante i ‘Sedme republike’. Susreti, razgovori i prepiske bili su jednostavni i konstruktivni i biografija se pretvorila u knjigu o pjesmama. Postepeno sam otkrio i druga područja njegova rada, osobito ona vezana uz radiofoniju. Osjećao sam s Antom tihu bliskost i poštovanje i nadao se da će nas još koji projekt u radu i igri spojiti.“ Dubravko Ivaniš, autor, pjevač i lider grupe PipsChips & VideoClips, Perkoviću je posvetio pjesmu koja će biti objavljena u reizdanju knjige „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“.

Komentiraj

PREKONino Šolić
Podijeli objavu
Prethodni članakKako su Kering i Gucci utajili 2,5 milijardi eura poreza
Sljedeći članakVIDEO: Nintendu odobren patent NFC kartica
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.