Nino Šolić

Reizdanje knjige Ante Perkovića „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“

Novinar, publicist, intelektualni poduzetnik i glazbenik Ante Perković umro je prije godinu dana, 5. ožujka 2017., nakon kratke i teške bolesti u 44. godini života. Ovih dana povodom obljetnice smrti bit će objavljeno reizdanje njegove knjige „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“ koja ga je na neki način obilježila i koju je ostavio u nasljeđe.

Novo izdanje u nakladi knjižare Rockmark izlazi točno pet godina nakon rasprodanog prvog izdanja, a dogovoreno je s Perkovićem još prije njegove smrti pa je urednik Rockmarka Krešimir Blažević u predgovoru knjige napisao da je najmanje što je mogao učiniti je održati obećanje. Novo izdanje „Sedme republike“ sadržava i predgovor Borisa Pavelića, pjesmu posvećenu Perkoviću koju je napisao Dubravko Ivaniš i posvetu Darka Rundeka s kojim je Perković surađivao na knjizi „Rundek, između: Knjiga o pjesmama“.

Tijekom kratkog ali glazbom, kazalištem i spisateljstvom ispunjenog života Perković je ostavio specifičnu kreativnu ostavštinu koja i neupućenima dovoljni govori koliko je toga ostvario, naznačivši koliko je toga tek trebao stvoriti, ali nije dobio priliku. Kao urednik studentskog magazina Puls u prvoj polovici devedesetih okupio je mlade novinare koji danas čine okosnicu hrvatskog novinarstva, istovremeno se posvetivši pisanju.

Napisao je biografiju grupe PipsChips & VideoClips „Dugi vikend u zemlji čudesa“, zbirku glazbenih tekstova i eseja „Slijepi putnik“, knjigu kolumni „365“, osobni turistički vodič po njegovu rodnom Zadru „Volite li Zadar“ te knjige „Rundek, između: Knjiga o pjesmama“ i „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“.

Osnovao je rock grupu Djeca i snimio dva albuma „Djeca“ i „Stvari“ a nakon toga samostalno i kao kantautor „Svi me vole dok me ne upoznaju“ i „Duplo dno: najveći hitovi“. Bio je jedan od producenata male glazbene antologije hrvatskog pjesništva “Ritam & Rif” te dugi niz godina stalni suradnik 3. programa Hrvatskog radija, na kojem je realizirao niz projekata. Posljednjih nekoliko godina života postao je članom kazališne grupe Montažstroj s kojom je radio predstave „Mali čovjek želi preko crte“ i „A gdje je revolucija stoko?“ kao i dio kreativnog autorskog tima koji je realizirao radiofonsku predstavu „Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje).“ Neko vrijeme uređivao je i vodio radijsku emisiju o rock glazbi Hrvatske i regije na 2. programu Hrvatskog radija i bavio se edukacijom novinara na područjima nezavisne kulture i neprofitnih medija.

Novinar Boris Pavelić koji je s Ivicom Đikićem i Davorom Krilom u biblioteci Sa zrnom soli u sklopu izdavačke kuće Novi liber Slavka Goldsteina bio jedan od inicijatora djela „Sedma republika“, u predgovoru reizdanju je napisao:

‘’’Sedma republika’, obogaćena s nekoliko vrijednih priloga, sada se vraća u svoj izvorni, rockerski ambijent, pa ne sumnjamo da će doprijeti i do šire publike. Sada dakle, na prvu obljetnicu odlaska njezina autora, predajemo je čitateljstvu susprežući tugu zbog Antina odlaska, ali i ne krijući ponos jer nam je ipak uspio ostaviti testament svojega odmjerenog duha, duha apartnog i revolucionarnog, otmjenog i avangardnog istovremeno.“

Ni Darko Rundek u svojoj posveti nije krio koliko je bio oduševljen Perkovićevom knjigom „Sedma republika“.

„Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mom razumijevanju nje. Muzikalno pismo. Svirano. Kada je Menart predložio pisanje moje biografije, sjetio sam se Ante i ‘Sedme republike’. Susreti, razgovori i prepiske bili su jednostavni i konstruktivni i biografija se pretvorila u knjigu o pjesmama. Postepeno sam otkrio i druga područja njegova rada, osobito ona vezana uz radiofoniju. Osjećao sam s Antom tihu bliskost i poštovanje i nadao se da će nas još koji projekt u radu i igri spojiti.“ Dubravko Ivaniš, autor, pjevač i lider grupe PipsChips & VideoClips, Perkoviću je posvetio pjesmu koja će biti objavljena u reizdanju knjige „Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu“.

Komentiraj