REIS KAVAZOVIĆ: “Pozdravljamo pomirenje, ali mora uključiti i Bošnjake”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozdravio je danas “glasove pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba”, ali i upozorio kako bi u te procese “obavezno trebali biti uključeni predstavnici Bosne i Hercegovine i Bošnjaka”.

U posebnome “osvrtu na incijativu za hrvatsko-srpsko pomirenje”, objavljenome danas na službenoj internetskoj stranici Islamske zajednice BiH, reis Kavazović je objavio kako Islamska zajednica BiH “s radošću prati” “glasove pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba” “vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima.”

“Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana, sazreli za okretanje nove stranice u historiji naših naroda. Pozdravljamo i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u Bosni i Hercegovini.”

No reis podsjeća kako su “još uvijek friške rane posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su susjedne zemlje pokrenule vojne i političke mašinerije kako bi podijelile našu domovinu. Rat je počeo kao sukob između Srbije i u početku Slovenije, a kasnije Hrvatske, i on se iz Hrvatske prenio na Bosnu i Hercegovinu koja je platila najveću cijenu, naročito njen najbrojniji narod, Bošnjaci. Obje države su tokom četiri godine agresije, nerijetko zajedničkim naporima, pokušavale podijeliti Bosnu i Hercegovinu i pripojiti njene ‘etnički očišćene’ teritorije vlastitim nacionalnim državama”.

Reis ističe kako su istina i pravda “dva osnovna temelja učinkovitih pomirenja”. “Bez to dvoje, svaka inicijativa znači pusto spletkarenje koje donosi nove probleme. Na prostoru bivše Jugoslavije desilo se dosta zla u posljednjoj deceniji 20. stoljeća. To zlo se mora identificirati i nazvati pravim imenom. Historija nas uči da, kad god su se dvije strane dogovarale na račun treće, sve je kretalo naopako za svaku stranu, i dvije koje se dogovaraju, i treću koja se nije uzimala u obzir.”

“Kada je u pitanju sveukupan odnos Srbije i Hrvatske, on je temeljno važan za mir na ovim prostorima i prosperitet svih naroda i građana. Bilo koji pokušaj dogovora bez Bosne i Hercegovine ili bilo koji pokušaj mirenja na račun Bosne i Hercegovine, vodi u nove probleme. To nikad do sada nije prošlo drugačije, a uvjeren sam da neće proći ni u budućnosti. Smatram da bi u ove procese obavezno trebali biti uključeni predstavnici Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Narod kojem pripadam je miroljubiv i to je pokazao bezbroj puta do sada. Uvijek smo spremni biti dio prosperitetnih inicijativa zasnovanih na istini i pravdi, i nikako drugačije. Svi koji se dogovaraju i mire trebaju znati da s velikom pažnjom pratimo takve inicijative. Uvjeravamo svoje komšije, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti, da bilo kakav dogovor, koji je na štetu Bosne i Hercegovine ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada”, napisao je u svom osvrtu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, duhovni poglavar Bošnjaka, Husein Kavazović.

Komentiraj