Reiner: Saborska sjednica 20. siječnja, nova Vlada 22. siječnja

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner najavio je u ponedjeljak kako će prva radna saborska sjednica biti najvjerojatnije u srijedu, 20. siječnja, a potvrđivanje nove hrvatske Vlade, najvjerojatnije, 22. siječnja.

Prije izglasavanja povjerenja nove Vlade, prva stvar će biti izbor saborskih radnih tijela, njih 29,  rekao je Reiner u emisiji “S Markovog trga” Hrvatskog radija.

Naglasio je kako je to opsežan posao koji je “počeo i koji je u tijeku”, gdje treba puno dogovaranja i pregovaranja, ali za koji se nada da će biti završen na vrijeme.

Reiner je izrazio uvjerenje da će mandatar Tihomir Orešković Saboru predstaviti svoj kabinet u predviđenih 30 dana.

“Vjerujem da hoće, no kako ne sudjelujem u pregovorima (o sastavljanju Vlade) ne mogu reći detalje”, rekao je Reiner urednici emisije Sanji Rabuzin Pavić.

Potvrdio je da se paralelno s novim kabinetom radi i na programu nove Vlade te da će za sada broj ministarstava ostati isti, ali da je i dalje ideja smanjiti njihov broj.

Objasnio je zašto se razmišlja o osnivanju ministarstva obitelji, demografske obnove i useljeništva. “U Domoljubnoj koaliciji držimo da je to važno zbog tri komponente – obitelji, kao središta društvenog života, a demografsko je pitanje za Hrvatsku ‘par excellence’. Svima je jasno da Hrvatska nestaje, da je odnosi ‘bijela kuga’, da mladi i školovani odlaze u inozemstvo”, naveo je predsjednik Sabora. Osim toga, dodao je, tu je i useljeništvo, a ideja je da se vrlo konkretno potakne povratak, ne samo mladih, nego i onih koji žele investirati u Hrvatsku.

“Držimo da su neke komponente, posebice demografska obnova, toliko važne da bi trebalo osnovati novo ministarstvo”, zaključio je Reiner.

Komentiraj