Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner primio je u ime predsjednika Sabora,  Gordana Jandrokovića, posebnog izaslanika za pitanja holokausta u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Thomasa Yazdgerdija, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Glavna tema razgovora u petak, bilo je pitanje povrata imovine koja je Židovima oduzeta za vrijeme ustaškog i komunističkog režima u Hrvatskoj, dodaje se.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner naglasio je kako postoji jasna politička volja da se, ako je to moguće, vrati oduzeta imovina odnosno isplati simbolična financijska naknada, kao kompenzacija. Napomenuo je da je Vlada Republike Hrvatske židovskim općinama već vratila dio oduzete imovine istaknuvši primjere da je to učinjeno u nekoliko hrvatskih gradova: Zagrebu, Križevcima, Osijeku, Vukovaru i dr., navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

Naglasio je kako će se i dalje na tome aktivno raditi te da će se formirati međuresorna radna skupina, uključivanjem svih relevantnih ministarstava i drugih zainteresiranih strana, a njen prvi zadatak biti će formiranje cjelokupne baze podataka o oduzetoj imovini koja bi bila temelj svih daljnjih aktivnosti.

Akademik Reiner je pozvao Yazdgerdija da kroz djelovanje Svjetske židovske organizacije za restituciju pomogne u prikupljanju podataka o oduzetoj imovini.

Posebni izaslanik za pitanja holokausta Yazdgerdi pohvalio je dosadašnja nastojanja Hrvatske da se ovo važno pitanje riješi na najbolji mogući način, ne samo kao gesta dobre volje, nego je istaknuo da se time šalje jasna poruka opredijeljenosti Hrvatske prema pitanju vraćanja oduzete imovine Židovima. Istaknuo je Republiku Hrvatsku kao primjer zemlje u kojoj se vidi napredak s time u svezi, stoji u priopćenju iz Hrvatskog sabora.

Komentiraj