Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u utorak kako ne namjerava sazivati nastavak saborske sjednice do raspuštanja 15. srpnja, a zahtjev Mosta da to učini kako bi se izmijenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe nazvao je dvoličnim.

“Ovaj poziv, koji je uputio Most i gospodin Podolnjak, da bi Sabor trebao raditi slijedeća dva i pol tjedna, je zapravo isključivo predizborna aktivnost te stranke. Jedino što bih mogao reći, da upotrijebim jednu riječ koju inače ne rabim – dvoličnost”, rekao je Reiner novinarima u Saboru.

Podsjetio je da je konačni prijedlog izmjena tog zakona Most u saborsku proceduru uputio tek jučer te upitao zašto to nisu napravili ranije. “Predali su ga i odmah obavijestili medije, da bi dobili malo prostora u medijima, a prijedlog zakona svodi se na to da se nešto malo umanji financiranje političkim strankama. Ne radi se o nikakvom ključnom zakonu i, kao što sam im već odgovorio na upit hoće li se nastaviti sa sjednicom Sabora, moj odgovor je bio jasan – nastavit će se isključivo ako će postojati stvarna potreba za takvom sjednicom”, kazao je Reiner.

Dodao je kako iz predloženog zakona, koji bi neznatno umanjio proračunski iznos za financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, ne vidi razlog da saborski zastupnici “glume pred građanima da je sve normalno”. “A, znamo da nije sve normalno i da je, dapače, Most bio jedan od tih, zajedno s SDP-om i Laburistima, koji je tražio da se ovaj saziv Sabora raspusti. Sada najednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. Mislim da je to deplasirano”, rekao je.

Reiner je uvjeren i da ni jedan od zakona koje je u saborsku proceduru uputila Vlada nije takav da bi njegovo nedonošenje ugrozilo državu, a ne vidi ni potrebu za žurnim donošenjem “europskih zakona”.

“Neki od tih zakona čekaju više od šest mjeseci, provlače se od prošle vlade pa opet mi nije jasno kako mogu biti riješeni u zadnja dva tjedna Sabora, za koji su upravo oni koji sad o tome govore predlagali da se raspusti”, kazao je.

Na pitanje bi li tehnička vlada trebala prestati slati zakone u proceduru, kazao je kako mu je teško procijeniti što Vlada misli. “Sasvim je sigurno da Sabor nema prava obvezivati slijedeći sastav Sabora nekim stvarima u zadnja dva tjedna”, uvjeren je Reiner.

O troškovima zastupnika: Demokracija košta 

Saborske službe u ponedjeljak su objavile podatke o troškovima zastupnika u proteklih šest mjeseci pa je novinare zanimalo misli li Reiner da zastupnici troše previše.

“Vrlo je teško odgovoriti na to pitanje, jer demokracija košta. Bi li mogla biti jeftinija i bi li se moglo trošiti manje, to je drugo pitanje. Međutim, parlamentarna demokracija je nešto što postoji u svim europskim zemljama, ona svugdje košta, hladni pogon košta, ljudi dobijaju neke naknade za to itd.”, uzvratio je Reiner.

Ocijenio je kako su troškovi preveliki ako Sabor ne ispuni ono što od njega očekuju građani. “Mogu samokritički reći da mi se ne čini da smo baš ispunili sva očekivanja građana. Najbolje se to moglo vidjeti prije nekoliko dana, na 25. obljetnici državnosti ove zemlje, dakle najvećem blagdanu, mogli ste vidjeti neke od korifeja saborskih, nisu se udostojali doći, mnogi upravo iz oporbe nisu uopće došli. Mnogi od onih koji sad silno žele da Sabor ovih dana nastavi raditi, nisu se tamo pojavili”, naglasio je.

Komentiraj