Reiner odbio uvrstiti u dnevni red SDP-ov prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva o SOA-i

Patrik Macek/PIXSELL

Klub zastupnika SDP-a optužio je u ponedjeljak predsjednika Sabora Željka Reinera za grubo kršenje zakona i prekoračenje ovlasti jer je na dnevni red plenarne sjednice odbio uvrstiti njihov prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz postupanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko navodnih nezakonitosti u radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Taj je prijedlog u proceduru upućen 16. svibnja, a potpisala su ga 34 zastupnika, dvostruko više od broja predviđenog Zakonom o istražnim povjerenstvima, no Reiner ga je odbio uvrstiti u dnevni red, a u pismu koje je krajem svibnja uputio Klubu SDP-a ustvrdio je da prijedlog nije usklađen s odredbama saborskog Poslovnika.

Za osnivanje istražnog povjerenstva nije dovoljna izjava predsjednice

Uvjeren je da za osnivanje istražnog povjerenstva nije dostatno to što se SDP pozvao na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića nazvala privatnim obavještajcem bivšeg premijera Zorana Milanovića.

SDP je u prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva ocijenio kako takva izjava otvara pitanje zakonitosti postupanja predsjednice jer je, ako je imala saznanja o nezakonitim postupanjima Milanovića ili Lozančića, morala pokrenuti odgovarajuće postupke kako bi se takvo postupanje sankcioniralo.

Reiner, međutim, tumači kako izjava predsjednice “ne predstavlja nikakav akt u smislu funkcionalnog postupanja Predsjednice RH”. Napominje da se kroz istraživanje predsjednice ne može utvrditi zakonitost postupanja Milanovića ili Lozančića, a uvjeren je da u tom slučaju ne postoji javni interes kakav predviđa Zakon o istražnim povjerenstvima.

Privatni, a ne javni interes

“Iz sadržaja prijedloga, posebice iz poglavlja ‘Utvrđivanje javnog interesa’ jasno je da je riječ o privatnom interesu bivšeg predsjednika Vlade i bivšeg ravnatelja SOA-e. Za zaštitu privatnog interesa bilo koje osobe ne smije služiti saborsko istražno povjerenstvo. Za takve situacije pravni poredak propisuje posve drugu vrstu postupka”, odgovorio je Reiner SDP-u 31. svibnja.

Klub SDP-a reagirao je pismom u kojem ističu kako o osnivanju istražnog povjerenstva i o postojanju javnog interesa može odlučiti jedino Sabor većinom glasova i nakon provedene rasprave na plenarnoj sjednici, a ne sam predsjednik Sabora.

Napominju da Sabor o prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva po zakonu odlučuje na prvoj sjednici nakon što predsjednik Sabora zaprimi prijedlog.

“Stoga od Vas zahtijevamo da, kao predsjednik Hrvatskoga sabora, na dnevni red prve sjednice Hrvatskoga sabora uvrstite točku ‘Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz postupanje Predsjednice Republike Hrvatske oko navodnih nezakonitosti u radu Sigurnosno-obavještajne agencije’. Sve drugo smatrat ćemo grubim kršenjem Zakona te prekoračenjem ovlasti predsjednika Hrvatskoga sabora”, stoji u pismu koje je SDP u ponedjeljak uputio Reineru.

Poslovnik ne uređuje osnivanje istražnih povjerenstava

U Klubu SDP-a napominju i da saborski Poslovnik, na koji se Reiner poziva, uopće ne uređuje osnivanje istražnih povjerenstava.

Drže kako je ovaj slučaj još jedan dokaz da je Sabor prestao biti mjesto demokratske parlamentarne rasprave već se u njemu ruše teško dostignuti demokratski standardi i protuzakonito onemogućava pravo na slobodni govor, te uzurpiraju i prekoračuju ovlasti. Zato Sabor treba što prije raspustiti i raspisati nove parlamentarne izbore.

Komentiraj