Patrik Macek/PIXSELL

REINER O ZAKONU O UDOMITELJSTVU “Ne možemo svi jednako misliti”

Potpredsjednik sabora, HDZ-ov Željko Reiner komentirao je u ponedjeljak sporni Zakon o udomiteljstvu, koji je podijelio koalicijske partnere HDZ i HNS.

Na pitanje kada će razgovarati s HNS-om o prijedlogu zakona i je li moguć kompromis, Reiner kaže da se razgovori već vode te kako je siguran da će rezultirati ‘najboljim rješenjem koje će onda biti predloženo u zakonskom obliku’, prenosi N1.

“Ima različitih stavova, ima raznih pristupa tome. Naravno, ne možemo svi jedanako misliti, pogotovo u koaliciji, ali je važno da se razgovori vode i da se postigne konsenzus oko toga”, poručio je Reiner.

Prijedlog Zakon o udomiteljstvu Ministarstva demografije Nade Murganić Reiner ocijenjuje dobrim. Ipak, navodi kako o tome postoje različita mišljenja, što treba uskladiti.

Zakon o udomiteljstvu, podsjetimo, navodi da istospolni partneri ne mogu biti udomitelji. “Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji, hoće li biti još rasprave među članicama parlamentarne većine, eventualnih amandmana u Saboru vidjet ćemo. Mi kao Vlada stojimo iza prijedloga kojeg smo poslali u dva čitanja”, rekao je Plenković.

Prema pisanju medija, HNS je već priredio dva amandmana na Zakon – traže da se u zakon dodaju životni ili neformalni životni partneri. Smatraju da im se ograničava udomiteljstvo samo na temelju spolne orijentacije.

Komentiraj