Reiner kaže kako je Beljakova isprika neuvjerljiva

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner u ponedjeljak je novinarima u Saboru kazao da je isprika predsjednika HSS-a Kreše Beljaka o objavi na Twitteru neuvjerljiva. U toj je objavi, podsjetimo, opravdavao politička ubojstva emigranata za vrijeme Jugoslavije, napisavši kako Udba, zloglasna tajna policija, očito nije ubila dovoljno ljudi.

“Takve su izjave zastrašujuće, itekako zabrinjavajuće, i jednostavno nedopustive u normalnom demokratskom društvu. Bez obzira na neuvjerljivost njegove isprike, koja se odnosi samo na dio izjave, ona zabrinjava zbog toga što ukazuje na porast lijevog ekstremizma u Hrvatskoj”, rekao je Reiner novinarima.

Rekao je i kako se ta objava uklapa u izjave, primjerice, dugogodišnjeg zastupnika SDP-a Nenada Stazića, kako izgleda da u svibnju ’45 pobjednici nisu temeljito obavili posao.

Reiner se zapitao kome se zapravo Beljak ispričao – rodbini više od stotinu ljudi koje je Udba ubila, ili se pak ispričao zbog tvrdnje da su ratovi na području bivše Jugoslavije rezultat fašizma. “To je teza koju je imao Slobodan Milošević, dakle svi su krivi, sve je to fašizam”, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Sabora kazao je i kako ga zabrinjava činjenica da se javlja lijevi ekstremizam koji, kako kaže, ne dobiva dovoljno pozornosti u javnosti ni medijima.

“Silno me zanima tko će od pravih HSS-ovaca, stranke sa dugom poviješću, koja je između dva rata okupljala sve hrvatsko, za takvog lika ikada moći glasovati”, poručio je Reiner i dodao kako bi bilo logično da se od Beljakove izave ogradi HSS, ali i glavni koalicijski partner, SDP.

Komentiraj