Patrik Macek/PIXSELL

REINER “HDZ je dao ogromne ustupke Mostu, ali očito su apetiti bili veći”

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u petak nakon konferencije za novinare Tomislava Karamarka nije želio direktno reći da je Vlada pala. “Situacija je složena, kao što je i g. Karamarko rekao – premijer ne uživa povjerenje HDZ-a. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati”, rekao je Reiner za N1 televiziju.

O eventualnom izglasavanju povjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, kaže, odlučit će Predsjedništvo stranke i ostala stranačka tijela. Kaže kako je najbolja opcija preslagivanje Vlade. “U protivnom bi građani zapali u stanje koje bi trajalo šest mjeseci, u kojem bismo izgubili milijarde eura iz europskih fondova, pao bi nam kreditni rejting i narasle kamate”, poručuje. Ipak, ako ne dođe do preslagivanja, opcija su i novi izbori.

Na pitanje je li za ovo stanje krivac HDZ, Reiner kaže kako je svima jasno da nije. ” Nismo mi zazivali izbore, izazvali raskol, nismo mi rekli da prvi potpredsjednik treba dati ostavku – već premijer. Svima je jasno tko je to prouzročio”, odgovara.

Reiner ne prihvaća ni da je HDZ barem sukrivac za ovo stanje. “Nikako se to ne može reći, jer je HDZ kao neusporedivo jača, pet puta brojnija u mandatima, dao ogromne ustupke Mostu i praktički sve želje Mosta uslišio ali očito to nije bilo dovoljno, apetiti su bili veći”, objašnjava.

“SDP neka se bavi matematikom, mi ćemo se baviti državom i poboljšanjem života građana”, zaključio je Reiner komentirajući navode SDP-a da u Saboru već imaju 75 ruku.

Komentiraj