REGIONALNA TURNEJA: Princ Charles i vojvotkinja Camila započinju posjet Srbiji

FaH

Princ od Walesa Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla započet će u srijedu, u nastavku svoje  turneje u regiji, dvodnevni posjet Srbiji, a britanski veleposlanik u Beogradu Denis Keefe dolazak prinčevskog para objašnjava kao “najznačajniji posjet iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine”, kad je princ Charles posljednji put boravio u Beogradu.

“Baš sada je odličan trenutak i prilika za posjet princa Charlesa i vojvotkinje Camille Beogradu kako bismo se sjetili najsolidnijeg dijela zajedničke povijesti i da na tim kvalitetnim temeljima gradimo odnose u budućnosti”, rekao je beogradskim medijima veleposlanik.

Prema njegovim rijeečima, posjet je “snažan uvod u godinu tijekom koje se obilježava 180 godina službenih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije”.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla susret će se tijekom dvodnevnog boravka u Srbiji s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, dok je protokolom prvog dana predviđen obilazak beogradske tvrđave i parka Kalemegdan i susret s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, a princ Charles nazočit će i sastanku vjerskih vođa pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i židovske zajednice.

Vojvotkinja od Cornwalla posjetit će, među ostalim, Zakladu Novak Đoković, koja s UNICEF-om realizira projekt obiteljske njege, a tijekom popodneva britanskom pričnevskom paru u Kraljevskom dvoru na Dedinju bit će domaćin princ Aleksandar Karađoređević sa suprugom, princezom Katarinom.

Srbijanski prеdsjеdnik Tomislav Nikolić princu Charlesu i vojvotkinji Camilli poklonit ćе, među ostalim, sabrana djela Williama Shakespearea tiskana ćirilicom na specijalnom biblijskom papiru.

U nastavku turneje princ Charles i vojvotkinja Camilla do 19. ožujka posjetit će Crnu Goru i Kosovo.

Komentiraj