Zarko Basic/PIXSELL

Regija tuguje za Arsenom Dedićem

Zemlje regije tuguju u utorak za legendarnim hrvatskim kantautorom Arsenom Dedićem, koji je svojim opusom stekao brojne ljubitelje u svim zemljama bivše Jugoslavije te ostvario golem utjecaj na glazbenike iz nekoliko generacija.

  • Dedić je umro u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu u 78. godini od posljedica sepse i gangrene crijeva.

 

Njegova smrt jedna je od udarnih vijesti medija u Srbiji, BiH i Sloveniji, koji ocjenjuju da je glazbena scena ostala “bez jednog od najomiljenijih glazbenika i izvođača na tlu bivše Jugoslavije”.

Srbija se oprašta od velikog umjetnika

Kolege glazbenici, prijatelji i štovatelji Arsena Dedića u Srbiji opraštaju se od velikog umjetnika i skladatelja porukama u medijima i na društvenim mrežama, iskazujući iskrene osjećaje gubitka i praznine koja će Arsenovim odlaskom nastati na glazbenoj sceni.

“Velika je sada tuga… otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svjetskog kalibra … Arsene, hvala za umjetnost!”, napisao je na svojoj Facebook stranici Đorđe Balašević i ostavio poveznicu na pjesmu posvećenu Arsenu Dediću “Uvijek sam imao namjere jasne šta želim biti kada odrastem – ja bit ću Arsen…”.

Odlazak Dedića velikim gubitkom osjeća i Zdravko Čolić. “Arsen je bio moj dugogodišnji suradnik, ali i više od toga – veliki prijatelj. Da nije bilo te operacije kuka, živio bi još dugo, bio je veoma vitalan. Znao je reći pravu riječ za svakoga. Pamtit ću naša lijepa druženja. Poslednji put smo se vidjeli na koncertu Teške industrije u Lisinskom, čak smo zapjevali zajedno… Veliki gubitak”, poručio je Zdravko Čolić.

Kolega po glazbi i skladanju, Kornelije Bata Kovač, kaže da je Arsen iza sebe ostavio “djela za nove generacije”. “Arsen je ostavio muzički opus ne samo generacijama koje su stasale s njim već i onim koje će tek doći. Njegov odlazak je veliki gubitak”, kaže Kovač.

Pjevačica Neda Ukraden kaže da će Arsen “kroz svoje pjesme živjeti zauvijek”. “Otišao je najveći pjesnik, kompozitor, pametni i duhoviti čovjek – Arsen Dedić. Imala sam čast poznavati ga, surađivati i družiti se…. Veoma sam tužna. Kroz svoje pjesme živjet će zauvijek”, rekla je Neda Ukraden.

Momčilo Bajagić Bajaga drži da je Arsenov odlazak veliki gubitak ne samo za glazbu već i općenito za kulturu. “Veliki umjetnik, najveći kantautor i pjesnik. Imao je težak period poslednjih godina i nadao sam se da će se izvući. Njegov odlazak je veliki gubitak za cijelu scenu i našu kulturu. Poznavao sam ga, bio je veoma duhovit čovek. Radio je i fenomenalnu muziku za kazalište”, kaže frontmen grupe Bajaga i instruktori.

“Veliki car koji je obiljležio jedno vrijeme i napisao mnogo predivnih pjesama”, poručio je na Twiteru pjevač Vlado Georgijev.

“Javiše mi da si odustao od daljeg druženja sa svijetom. Svijet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene”, poruka je skladatelja Zafira Hadžimanova.

Odlazak Arsena Dedića sinoć i danas je jedna od udarnih vijesti elektroničih medija i internetskih portala u Srbiji, a među zajedničkim ocjenama je da muzička scena ostaje “bez jednog od najomiljenijih glazbenika i izvođača na tlu bivše Jugoslavije”.

“Bio je jedan od najomiljenijih glazbenika i izvođača na tlu bivše Jugoslavije. Jedan je od utemeljitelja žanra šansone na našim prostorima, prepoznatljivog vokalnog i dovitljivog pjesničkog stila, svestrani umjetnik, kompozitor, flautist, dirigent, aranžer, muzički producent i pjesnik”, ocijenila je Radio-televizija Srbije (RTS), naglašavajući da će ostati pamćen kao “romantik, šansonjer Balkana, sasvim osebujnog stila visoke umjetničke vrijednosti”.

“Muzički pečat Arsena Dedića na muzičkoj sceni SFRJ je ogroman. Nećete pogriješiti ako kažete da ono što su Charles Aznavour, Jasques Brel, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg i Scott Walker predstavljali za svjetsku, to je Arsen bio za muzičku scenu dvadesetdvomilijunske Jugoslavije”, ocijenjuje portal B92.

BiH: Odlazak glazbenog velikana

Vijest o smrti proslavljenog kantautora u utorak prenose gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini ističući pri tom kako su njegov odlazak s tugom primili mnoge njegove kolege i prijatelji.

“Odlazak glazbenog velikana”, naslov je pod kojim kojim je o Dedićevoj smrti izvjestio sarajevski “Dnevni avaz”.

List podjeća kako je Arsen Dedić tijekom svoje karijere objavio više od četrdeset albuma zauzevši svojim glazbenim opusom posebno mjesto u hrvatskoj kulturi.

Internetski portali u BiH prenose i izraze sućuti što su ih na društvenim mrežama objavile njegove kolege s glazbene pozornice.

“Dan kada je umrla glazba. Polako se, neumitnim klatnom biološke ure, i naša generacija susreće s odlascima umjetnika koji su definirali naše živote. Samo u ovoj godini otišli su i Đuza, i Boba, i Kemo i Arsen…! I ne hoteći, prizivamo onu pomalo otrcanu i patetičnu frazu ‘s njima je umro i dio nas’. Ma nije umro jedan dio, već cijeli jedan paralelni svijet kojim smo definirali naše postojanje, koji nam je bio oslonac i podrška, koji je bio oduvijek tu, podrazumijevajući. I za koji smo mislili da nikada, kao ni mi, ne može umrijeti. A sada, kad se to desilo, ostajemo osiromašeni, izdani, ostavljeni. I sad šta je tu je. Valja se opraštati. Arsene, hvala ti za note, hvala za stihove, hvala za ljepotu koju si unio u naše živote. Počivaj u miru, Najveći”, napisao je u autorskom tekstu za portal Radio Sarajeva Saša Leskovac.

Slovenija pamti “Pegasto dekle”

Iako je surađivao i nastupao s više generacija slovenskih glazbenika, skladatelja i pjevača, Arsen je Slovenkama i Slovencima ostao u srcu najbliži svojom interpretacijom skladbe “Pegasto dekle” koju je otpjevao na festivalu Slovenske popevke u Ljubljani 1972. godine.

Pjesma u Arsenovoj interpretaciji osvojila je drugu nagradu publike i stručnog žirija. U jednom intervjuu Dedić je prije pet godina naveo da su slovenski turisti ponekad znali pod prozorom njegove tada još žive mame u Šibeniku zapjevati pjesmu koja je u Sloveniji postala Arsenov zaštitni znak i veliki evergreen.

Svi slovenski mediji objavili su In memoriam povodom smrti umjetnika koji je skladao glazbu za 150 kazališnih predstava, 70 filmova, te izdao 40 glazbenih albuma i 30 knjiga poezije od kojih su neke prevedene i na slovenski, a čiju su glazbu voljele i generacije slovenskih slušatelja na čiji je glazbeni ukus znatno utjecao.

Slovenski mediji ističu da je Dedić tijekom duge karijere ostvario bogatu suradnju sa stranim glazbenicima poput Jacquesa Brela, Gina Paolija i Sergia Endriga, a rado je pomagao u karijeri i slovenskim kolegama.

Između ostalog prevodio je slovenske tekstove kantautora Andreja Šifrera na hrvatski za Šifrerov hrvatski album, a sa Zoranom Predinom je izdao zajednički album Svjedoci-Priče.

U komentarima slovenskih čitatelja i gledatelja u medijima i na društvenim mrežama uz izražavanje sućuti obitelji najčešće se dijele snimke i video materijali s Arsenovim pjesmama “Pegasto dekle”, “Ne daj se Ines”, “Kuća pored mora”, njegovi dueti s Kemalom Montenom, te nastupi s Radom Šerbedžijom.

Komentiraj