Reforme i transparentnost uvjeti za uspjeh inicijative „Jedan pojas, jedan put“

Kineska globalna inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ mogla bi potaknuti gospodarski rast i smanjiti stope siromaštva u desecima zemalja u razvoju, ali i naštetiti okolišu, povećati dugove i generirati korupciju ukoliko ne bude poboljšanja, priopćila je u srijedu Svjetska banka.

Projekt “ima potencijal da značajno poboljša trgovinu, strana ulaganja i životne uvjete”, ali samo ako Kina i zemlje koridora provedu političke reforme kojima će poboljšale transparentnost, proširiti trgovinu i smanjiti opasnost za okoliš, te opasnost od korupcije, konstatira Svjetska banka u izvješću “Ekonomika inicijative ‘Jedan pojas, jedan put'”.

Trgovina će “naglo iako neujednačeno porasti” među gospodarstvima na ruti ali “potencijalni dobitci dolaze uz značajne rizike”, rekla je potpredsjednica Svjetske banke Ceyla Pazarbasioglu,.

U izvješću se procjenjuje da će projekt potaknuti trgovinu među zemljama-sudionicama za 2,8 do 9,7 posto, te između 1,7 i 6,2 posto na svjetskoj razini.

Studija je ujedno pokazala da oko četvrtine tih gospodarstava već ima visoke razine duga, a nekima od njih bi “srednjoročna ranjivost mogla bi se dodatno povećati”.

Veliki infrastrukturni projekti “nužno uključuju rizike” jer mogu stvoriti korupciju i teškoće u javnoj nabavi, podsjećaju u Svjetskoj banci.

Njihova studija pokazala je da su kineske tvrtke dobile većinu poslova u sklopu projekta, iako su dostupni „podaci ograničeni”. Prema jednoj procjeni, više od 60 posto projekata koji financira Kina dodijeljeno je kineskim tvrtkama, navodi se u istraživanju.

“Malo se zna o postupcima odabira tvrtki”, navodi se u izvješću Svjetske banke. “Okretanje dobroj međunarodnoj praksi, kao što je otvorena i transparentna javna nabava, povećalo bi vjerojatnost da se projekti u sklopu inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ dodjeljuju tvrtkama koje mogu najbolje osigurati njihovu provedbu”, dodaju iz Svjetske banke.

Autori izvješća preporučuju da informacije o planiranju, fiskalnim troškovima, budžetiranju i javnoj nabavi budu dostupnije javnosti kako bi se poboljšala učinkovitost pojedinačnih ulaganja u infrastrukturu i nacionalnih razvojnih strategija.

“Veća transparentnost ključna je za poticanje uključivanja lokalnih zajednica i za izgradnju povjerenja javnosti u odluke o ulaganjima”, navodi se u izvješću.

Komentiraj