Francuski premijer Manuel Valls pozvao je u srijedu sindikat CGT da obustavi organiziranje masovnih prosvjeda u Parizu protiv osporavane reforme zakona o radu, nakon što su izbili neredi i sukobi s policijom u kojima je 40-ak ozlijeđenih.

Šef vlade prigovorio je CGT-u što je u redove prosvjednika pustio “razbijače”, aludirajući na stotine u crno zamaskiranih mladića koji su na policiju bacali zapaljive bombe i razbijali prozore, a na meti se našla i glavna pariška dječja bolnica.

“Tražim od CGT-a da više ne organizira takve prosvjede (…) ako ne možete organizirati prosvjed i preuzeti odgovornost, već pustiti razbijače u svoje redove, tada ne organizirate prosvjed koji miže eskalirati”, poručio je Valls.

“Vi znate da ne možemo proglasiti opću zabranu prosvjeda, no mi ćemo preuzeti našu odgovornost. Ne možemo više svjedočiti tom sramotnom spektaklu u kojem stvari izmiču kontroli”, poručio je Valls.

Na prosvjedu u utorak u kojem je, kako tvrdi policija, sudjelovalo oko 75.000 do 80.000 ljudi, izvršeno je 58 uhićenja, a među privedenima je puno stranaca. Među ozlijeđenima je 24 policajaca i 17 prosvjednika.

Sindikati, na čelu sa CGT-om, najavili su mobilizaciju stotina tisuća ljudi kako bi izrazili svoje oštro protivljenje reformi zakona o radu. AFP podsjeća da ovako nezadovoljstvo ljevicom nije viđeno od 1981.

Usprkos odlučnom protivljenju i nasilju, Valls poručuje da ne odustaje od reforme kojom se olakšava zapošljavanje, ali i dijeljenje otkaza radnicima.

Komentiraj