FaH

REFERENDUM U RS: Prijepodne glasovalo 17 posto registriranih birača

Na referendumu koji se provodi u Republici Srpskoj do podneva je glasovalo 215 tisuća registriranih birača odnosno 17,68 od 1,2 milijuna registriranih osoba s pravom glasa, izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci predsjednik entitetskog provedbenog povjerenstva Siniša Karan.

“Sve se odvija u atmosferi koja je sjajna, tolerantna i svečana”, ustvrdio je Karan uz ocjenu kako se glasovanje odvija bez zapreka kako na teritoriju RS tako i na pet lokacija u inozemstvu gdje postoje uredi pod nazivom “predstavništvo RS”.

Unatoč Karanovim tvrdnjama da sve protječe bez problema pokazalo se kako je manjkav alternativni birački popis kojega su sačinile vlastu u RS-u nakon što im je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uskratilo pravo korištenja središnjeg biračkog popisa. Tako je i prvi čvjek zakonodavne vlasti u BiH Mladen Bosić, trenutačno predsjedatelj Zastupničkog doma državnog parlamenta, morao glasovati nepotvrđenim listićem jer njegova imena nije bilo na tom popisu na glasačkom mjestu predviđenom za općinu u kojoj živi.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je reagirao na incident koji se zbio u mjestu Kula kod Gacka u istočnoj Hercegovini, gdje su Bošnjaci prosvjedovali zbog otvaranja glasačkog mjesta za referendum kojega drže nelegalnim.

“Situacija do koje je jutros došlo u Kuli kod Gacka pokazuje da su policija i institucije u ovom entitetu željele da nešto na silu nametnu Bošnjacima. Činjenica je da je tamo građanima Bošnjacima poručivano ‘ne možete slušati Ramiza Salkića, već raditi kako vlast hoće’ jasno pokazuje koju silu i represiju vlast provodi na prostoru ovog entiteta”, izjavio rekao je Salkić.

On je pozvao sve Bošnjake u RS da ostanu pribrani ali i da ne odustanu od borbe za svoje prava.

“Nećemo dopustiti da nam određuju naša pravila života niti ćemo hodati pognute glave na prostoru ovog entiteta. BiH je bila i prije i bit će i poslije ovog referenduma. Nju nisu uspjeli podijeliti ni mnogo jači od Milorada Dodika”, kazao je Salkić.

Komentiraj