Hrvatska
Decoration icon

sanja šprem

REFERENDUM Sindikati ne čekaju Plenkovićevu ponudu

Autor:

mihalinec šprem ribić

hina

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) ispred Banskih dvora na Trgu Svetog Marka komentirali su nastavak štrajka u osnovnim i srednjim školama te pregovore s Vladom, javlja N1.

“Mi razgovaramo, naši radnici predaju saborskim zastupnicima pismo u kojem traže da ne prihvate proračun u kojem nema sredstava za selektivno plaće u odgoju i obrazovanju”, rekao je Mihalinec.

Sindikati nisu pričekali današnji sastanak zakazan za 16.30 sati, na kojemu će im Vlada, prema najavi ministra rada Josipa Aladrovića, dati ponudu.

Mihalinec je istaknuo da se danas i sutra u osnovnim i srednjim školama provodi referendum o posljednjoj ponudi Vlade, koja je bila istaknuta na njihovu posljednjem sastanku održanom 5. studenog. “Očekujemo i pozivamo sve zaposlene i članove sindikata i onih koji su sudjelovali u štrajku da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu, da Vlada nikad ne pomisli da takvom nultom ponudom mogu zaustaviti naš štrajk”, rekao je Mihalinec, dodavši da danas ne očekuju neku bolju ponudu, ali ukoliko se takva ipak dogodi, da će referendumsko pitanje promijeniti i uputiti članove kako glasati.

“Današnji sastanak je izazvan našim jučerašnjim ultimatumom. Vjerujemo da ga nismo postavili da ne bi bilo sastanka. Ne očekujemo ništa, jer premijer misli da ne zna zašto smo u štrajku, kad vjeruje da su nam ispunili zahtjeve. Ako nema ponude Vlade danas, koja prihvaća naše uvjete, nastavljamo pregovore dok ne postignemo naš cilj”, rekao je Mihalinec.

Čelnik sindikata istaknuo je apel na stranke koje su najavljivale da neće prihvatiti proračun, ukoliko se ne povećaju plaće prosvjetarima, istaknuvši posebno Klub Milana Bandića i HNS-a. “Mi apeliramo na njih, da glasaju prema savjesti i ne pristaju na ono na što su njihovi čelnici pristali radi čuvanja fotelja”, rekao je Mihalinec, najavivši da će sutra dijeliti letke svim zastupnicima, od kojih traže da glasaju protiv proračuna i “kažu ne proračunu u kojem nema povećanja plaća za učitelje i nastavnike”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.