Patrik Macek/PIXSELL

REFERENDUM RS: Ivanić osumnjičen za nepoštivanje odluka Ustavnog suda

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić saslušan je u utorak u sjedištu Tužiteljstva BiH u sklopu istrage koja se vodi zbog obilježavanja 9. siječnja kao neustavnog praznika, dana Republike Srpske, a novinarima je nakon toga potvrdio kako i on u ovom slučaju ima status osumnjičenog za nepoštivanje presuda Ustavnog suda.

Ivanić je saslušan u sklopu istrage u kojoj status prvoosumnjičenog ima predsjednik RS Milorad Dodik, koji je također morao dati iskaz pred tužiteljem, a istražnim je postupkom obuhvaćen gotovo cijeli politički vrh RS, kao i veći broj državnih dužnosnika, predstavnika bosanskih Srba, koji su poduprli obilježavanje 9. siječnja kao dana RS.

Ivanić je novinarima je po izlasku iz sjedišta državnog tužiteljstva kazao kako prepušta pravosuđu da radi svoj posao, no dodao je kako drži da je u pitanju slučaj s prvenstveno političkom pozadinom.

“Smatrao sam da političke izjave ne trebam komentirati jer sam osumnjičen u svojstvu pomagača. Ja političke izjave smatram političkim izjavama, zato nisam iznosio nikakvu obranu i nisam htio to komentirati”, kazao je Ivanić nakon saslušanja koje je potrajalo jedva tridesetak minuta.

Istraga u ovom slučaju pokrenuta je nakon što je Ustavni sud BiH izvijestio državno tužiteljstvo da u RS-u nisu proveli odluku kojom je taj sud još 2015. proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja, a oglušili su se i na zabranu organiziranja referenduma o obilježavanju tog datuma.

U dosadašnjem tijeku istrage saslušani su svi članovi povjerenstva koje je organiziralo referendum u RS-u 25. rujna, a Dodik je nakon opetovanih poziva iskaz dao 31. prosinca prošle godine, iako je to ranije odlučno odbacivao kao mogućnost.

Poziva za saslušanje upućen je i njegovoj najbližoj suradnici Željki Cvijanović, predsjednici vlade RS.

Iako je Dodikov politički protivnik, Ivanić je podržao nastavak obilježavanja 9. siječnja, a u tome je i osobno sudjelovao, pri čemu je angažirao i počasnu postrojbu oružanih snaga.

Neizvršavanje odluka Ustavnoig suda BiH je kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zbog organiziranja protuustavnog referenduma SAD su već kaznile Dodika nametanjem financijskih sankcija, jer je u Washingtonu ocijenjeno kako je to izravno nepoštivanje odredbi Daytonskog sporazuma kojim je definirano kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće za sve.

Komentiraj