– Nigel Farage, čelnik britanske eurofobne stranke UKIP, izjavio je da premijer David Cameron mora podnijeti ostavku nakon što je njegova kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji pretrpjela poraz, dok ministar vanjskih poslova Philip Hammond kaže da će Cameron ostati na toj dužnosti unatoč rezultatima referenduma.

“Mislim da nije prihvatljivo da taj čovjek ostane”, istaknuo je Farage za ITV News. “Mislim da nam treba premijer koji je bio za Brexit”, rekao je Farage. Dodao je da bi novi premijer trebao biti iz redova istaknutih konzervativnih pristaša izlaska Britanije iz EU-a.

“To bi moglo biti takmičenje među Michaelom Govom (ministrom pravosuđa), Borisom Johnstonom (bivšim gradonačelnikom Londona) i Liamom Foxom”, kazao je.

Dodao je da Europska unija umire, te da bi i druge europske zemlje mogle slijediti primjer Ujedinjenog Kraljevstva.

Hammond je izjavio za Sky News da će Cameron ostati na svojoj dužnosti i “provesti odluku britanskog naroda. Bilo je jasno da će on nastaviti i to će učiniti.”

Velika Britanija izglasala je na referendumu u četvrtak napuštanje Europske unije što je prvi puta u povijesti da neka zemlja napušta tu integraciju.

Komentiraj