EPA/ALESSANDRO DI MEO

Redovniki ubijeni u Alžiru 1996. proglašeni mučenicima

Papa Franjo proglasio je u subotu mučenicima redovnike iz Tibhirina, koji su 1996. ubijeni u Alžiru u vrijeme građanskog rata, što otvara put za njihovu beatifikaciju.

Sedmorica francuskih redovnika dio su skupine od 19 mučenika ubijenih u Alžiru između 1994. i 1996., a među njima je iskup Orana Pierre Claverie i svi bi trebali biti proglašeni blaženicima.

Braća Christian, Bruno, Christophe, Celestin, Luc, Paul i Michel, u dobi između 42 i 82 godine bili su oteti u ožujku 1996. u samostanu Notre-Dame de l’Atlas, 80 km južno od Alžira. Njihovu smrt je 23. svibnja u priopćenju obznanila Oružana islamska skupina (GIA).

Vatikan u svom dekretu precizira da priznaje mučenicima Pierra Calveriea, dominikanaca i 18 redovnika i redovnica, ubijenih iz mržnje prema vjeri u Alžiru između 1994. i 1996.

U to vrijeme teroristi iz skupine GIA pogubili su 12 radnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su bili zaposlenici na gradilištu Hidroelektre u mjestu Tamezguida, 50 kilometara južnog od glavnoga grada Alžira.

Alžirski građanski rat između vlade koja je raspolagala Alžirskom narodnom vojskom i brojnih islamističkih skupina izbio je 1991., pošto je vlada poništila izborne rezultate na kojima je pobijedila islamistička stranka. Prema procjeni u tom ratu je ubijeno više od 60.000  ljudi, a prema nekim izvorima i 150.000 ljudi. Tisuće su nestale, milijun ljudi bio je raseljen, a deseci tisuća su izbjegli.

Islamski terorizam u Alžiru okončan je pobjedom vlade, nakon čega se predala Islamska vojska spasa, a GIA je poražena 2002.

Komentiraj